ESCI-UPF

El resum de l'any

2023, l’any en què hem après a escriure prompts

  • 22/12/2023
  • 5 mins reading time
Resum 2023
Foto: Freepik

A pocs dies de tancar el capítol de 2023 i com ja és tradició, us portem el recull dels articles més destacats que hem publicat a ESCIUPFNews al llarg de l’any.

La feina de triar una paraula, concepte o idea capaç de resumir un any sencer no és feina fàcil. Aquest any, però, si haguéssim de triar una paraula de tot el que s’ha dit en els últims 12 mesos arreu del món ho tindríem més clar que mai: ChatGPT.

La seva explosió a principis d’any va revolucionar les aules, les empreses i fins i tot la manera en què alguns ens organitzem els menús de la setmana. Tampoc tenim cap mena de dubte que la seva aparició us ha salvat en més d’un seminari (i amb això ens referim tant a les entregues com al plantejament de les activitats…) així com a nosaltres ens ha salvat de la publicació de més d’un article.

Ara que sembla que el seu hype comença a desinflar-se, i tot i que de vegades les seves indicacions no acaben de convèncer, la veritat és que estem convençuts que aquesta tecnologia ha vingut per quedar-se i fer-nos la feina més fàcil.

I ara sí, just abans de tancar la paradeta per Nadal i reprendre l’activitat amb força el 2024, us deixem amb la selecció d’ESCIUPFNews que creiem que millor reflecteix el que ha passat dins i fora de les aules durant aquest 2023*:

Gener

Gener

La inflació, Recessió? i Quina globalització? (Joan Ribas): vam començar l’any força preocupats per l’economia. Per aquest motiu, el professor del GNMI Joan Ribas ens va escriure una tríada (o podríem dir una troika?) d’articles per mirar d’entendre l’impacte que podia tenir una inflació desbocada, quines semblances i diferències hi havia amb la crisi de 2008 i de quina manera aquesta situació podia afectar a la globalització.

Febrer

Febrer

Dones, ciència i… igualtat? (Laia Serradell): el mes de febrer se celebra l’11F, el Dia de la Dona i la Nena a la Ciència. La responsable de la Unitat d’Igualtat, Laia Serradell, va aprofitar l’ocasió per recollir i remarcar les desigualtats de gènere que encara existeixen en l’àmbit científic i acadèmic, una temàtica que també vam abordar a la taula rodona Women in Science.

Març

Març

“No hay mal destino, lo importante es disfrutar del camino” (Lucía Hernández): aprofitant la convocatòria de les beques de l’ICEX, l’alumni del GNMI Lucía Hernández va compartir com va ser la seva experiència en el programa, i va destacar especialment el seu pas per l’OFECOME del Marroc.

Abril

La Intel·ligència Artificial a examen: com dèiem a la introducció, si una cosa va revolucionar els inicis del 2023 va ser ChatGPT. Per entendre de quina manera la Intel·ligència Artificial ja està canviant les nostres vides i quins efectes pot tenir sobre el món de l’educació, vam voler-ne parlar amb tres experts en la matèria: Josep Maria Ganyet, Carlos Fenollosa i Laia Tarrés.

Maig

Maig

Road Trip a Lleida (Jan Fernández, Albert Font, Asier Lechuga): aquest any, el Career Service ha organitzat un parell de sortides amb els alumnes que aquest curs realitzaran les pràctiques d’empresa per tal que coneguessin l’organització i la realitat empresarial de Catalunya. La primera d’elles va ser a Lleida i ens la van explicar el Jan, l’Albert i l’Asier, mentre que al novembre va ser l’Enia Sarrió qui ens va resumir la sortida a Sabadell.

Juny

Destino: Singapur: l’any passat, per primera vegada, els alumnes del Màster en Gestió Internacional van fer un viatge d’estudis –de més de 10.000 km– per conèixer de primera mà la realitat cultural i empresarial d’un altre país. En aquest cas el destí va ser Singapur, un dels hubs econòmics i financers més importants del sud-est asiàtic.

Juliol

Juliol

Aprendre, créixer, evolucionar: a inicis de juliol vam donar a conèixer els guanyadors dels premis de pràctiques de 2022: Natalia Arroyo, Núria Bello, Elena García i Xavier Trilla. En el ja tradicional vídeo que reconeix els seus mèrits, tots quatre estudiants compartien els moments més destacats del seu pas per les pràctiques d’empresa i els aprenentatges que els servirien per encarar el seu futur professional.

Setembre

Setembre

El impacto del Design Thinking en la educación universitaria (Matilde Martínez Casanovas): la professora dels màsters en Màrqueting Digital Internacional i en Gestió Internacional va explicar-nos en què consisteix el design thinking i quins beneficis pot aportar aplicar aquest mètode d’aprenentatge en un context universitari.

Octubre

Octubre

Gaza: l’explosió de la ràbia: el passat 7 d’octubre començava la guerra a la Franja de Gaza, un conflicte que malauradament sembla que arrossegarem, com a mínim, fins al 2024. Per entendre l’escalada de tensió en una zona tradicionalment conflictiva com és l’Orient Mitjà i veure com podien evolucionar els esdeveniments vam organitzar una taula rodona. Les reflexions compartides aquell dia segueixen sent més vigents que mai.

Novembre

Novembre 1

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, visita ESCI-UPF: no passa cada dia (ni cada any!) això de rebre la visita d’un conseller. A principis de novembre, l’equip directiu d’ESCI-UPF va rebre Joaquim Nadal, que va visitar les instal·lacions i va conèixer de primera mà l’oferta formativa de la universitat.

Novembre 2

FlamAid: arribar segura a casa (Julieta Rueff): amb motiu del 25N, el Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones, vam entrevistar l’alumna Julieta Rueff per parlar sobre el seu projecte d’emprenedoria, FlamAid, del qual se n’han fet ressò mitjans com el diari ARA, La Vanguardia o Forbes.

Desembre

Desembre

“The focus should be put on preventing the release of CO2” i COP28 Conclusion(s) (Cristina Campos i Sahar Azarkamand): i acabem l’any amb el testimoni de dues investigadores de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic que van ser presents a la COP28 celebrada fa només uns dies a Dubai, on resumien els punts més destacats de la primera i la segona setmana de la cimera pel clima de l’ONU.

 

Que passeu unes bones festes i tingueu una molt bona entrada al 2024!


*Aquest article ha estat redactat íntegrament per un humà sense l’ajut de cap model de llenguatge d’intel·ligència artificial.

We also recommend you