ESCI-UPF

El resum de l'any

2022, la nova normalitat

  • 23/12/2022
  • 5 mins reading time
Resum 2022
Foto: Freepik (starline)

Amb el 2022 a punt d’acabar, tornen els rànquings i llistes del més destacat de l’any. I, com ja comença a ser tradició, a ESCIUPFNews també us portem una selecció dels articles més destacats.

El 2022 està marcat per la superació (esperem que definitiva) de la COVID-19. Per fi hem recuperat els intercanvis, les pràctiques i les classes offline. Tot i això, de la pandèmia també ens n’emportem el teletreball, que ha vingut per quedar-se, i els meetings online, que cada vegada són més habituals.

Tot i l’eufòria post-covid, el 2022 també ens ha portat una inflació com feia anys que no vèiem, una guerra a Europa, la mort de la reina més longeva del Regne Unit i unes temperatures calurosament inusuals.

Això sí, també hem ballat a ritme de Bad Bunny, Rosalía i Beyoncé i els fans del Senyor dels Anells i de Joc de Trons han pogut tornar a endinsar-se en les trames que tan els van enganxar amb les preqüeles de Els Anells del Poder i la Casa del Drac. Ah, i fa només quatre dies, els argentins (i tota la diàspora de muchachos repartits arreu del món) van poder celebrar l’esperat Mundial de Messi.

Al llarg d’aquest any, a ESCIUPFNews també us hem anat explicant què passava dins i fora de les aules. I, com ja comença a ser tradició, també us portem un resum del més destacat:

Gener

Gener 22

L’arribada de l’euro ara fa 20 anys (Ramon Xifré): vam començar l’any celebrant el 20è aniversari de la posada en circulació de l’euro. El professor del GNMI Ramon Xifré va valorar l’evolució i l’impacte que ha tingut la moneda única al llarg d’aquests anys, parant atenció a la resposta que ha donat en les ocasions que l’han posat a prova, com la crisi financera de 2008 i, més recentment, la COVID-19.

Febrer

Febrer 22

El conflicte entre Ucraïna i Rússia (Victor Notivol): a finals de febrer Rússia declarava la guerra a Ucraïna, un conflicte que, malauradament, ens acompanyarà al 2023. Pocs dies abans, vam poder parlar amb Victor Notivol, alumni del GNMI, que estava fent les pràctiques de l’ICEX a Kiev i va haver de ser evacuat d’urgència. Va ser molt interessant poder escoltar el testimoni d’algú que va viure els dies previs a l’esclat de la guerra sobre el territori!

Març

Març 22

Putin y su fallida doctrina Breznev (Pelayo Corella): el març va estar marcat per la guerra a Ucraïna: el xoc de tornar a tenir una guerra a Europa (una cosa que fins fa uns mesos semblava impossible), les dures sancions econòmiques de la UE, l’impacte en el sector energètic i agrícola… Entre tant desconcert, el professor del GNMI Pelayo Corella va mirar d’explicar un dels motius d’aquesta guerra absurda a través de l’anàlisi d’una figura clau: Putin.

Abril

Abril 22

Agustín Lújua, nou gerent d’ESCI-UPF: just abans de marxar de vacances de Setmana Santa, la comunitat d’ESCI-UPF vam conèixer qui seria el nou gerent de la institució: Agustín Lújua. Esperem haver-li posat les coses fàcils i que després de 8 mesos ja se senti com a casa!

Maig

Maig 22 1

ESCI, la història il·lusionant d’un projecte mil·lennari: el 12 de maig vam celebrar la presentació del llibre de memòries d’Antoni Rovira, primer gerent de la institució i ideòleg del que és avui ESCI-UPF. El llibre recull la història de la seva creació i els reptes de la posada en marxa del projecte i, com no podia ser d’altra manera tractant-se d’Antoni Rovira, també algunes de les anècdotes més sonades d’aquesta etapa.

Maig 22 2

The 10th edition of the MScIB culminates with the AMBA accreditation (Mercè Roca): a finals de mes, també estàvem de celebració. El MScIB, que ESCI-UPF ofereix juntament amb el departament d’Economia de la UPF i la UPF-BSM, va complir 10 anys. Mercè Roca, directora acadèmica del màster, va fer balanç i va donar-nos una molt bona notícia: el MScIB va rebre una acreditació AMBA en reconeixement a la qualitat dels estudis i la feina feta al llarg d’aquest temps.

Juny

Juny 22

CRISPR Revolution: Towards the Science of Future: sens dubte, una de les eines del futur de l’edició genètica és CRISPR i, en aquest camp, els bioinformàtics hi tenen molt a dir. Al juny vam organitzar una taula rodona amb Arnau Cordomí i Alberto Meseguer, del BDBI; i dues investigadores de renom, Carme Cortina i Ana Janic; per parlar de com funciona CRISPR, quines són les seves possibilitats i perquè, des d’un punt de vista bioètic, genera força controvèrsia.

Juliol

Juliol 22

Es crea el Consell Assessor d’Alumni: al juliol es va constituir el Consell Assessor d’Alumni, un òrgan que té la voluntat de posar en valor l’experiència i el coneixement dels alumni amb l’objectiu de construir sinergies i posar en contacte les diferents promocions d’ESCI-UPF.

Setembre

Setembre 22

GNMI: Sobreviure a la setmana introductòria i BDBI: Sobreviure a la setmana introductòria: com cada setembre, arrencava un nou curs a ESCI-UPF. Aquest any vam preguntar als alumnes de 1r del GNMI i del BDBI què tal els estaven anant els primers dies de la setmana introductòria i si ja estaven familiaritzats amb la universitat. La veritat és que ens van encantar les seves respostes!

Octubre

Octubre 22

Nacho Dualde, in memoriam: el 6 d’octubre ESCI-UPF va organitzar un homenatge en memòria de Nacho Dualde, segon gerent de la institució que ens va deixar a finals de l’any passat. Va ser un acte molt emotiu que va aplegar familiars, amics, companys i coneguts per recordar la figura de Nacho.

Novembre

Novembre

COP27: How Events Unfolded (Sergi Arfelis): la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic no va faltar a la seva cita anual amb la COP, la cimera sobre el clima organitzada per l’ONU. Aquest any l’observador de la Càtedra va ser l’investigador Sergi Arfelis, que ens va fer arribar una crònica de les principals conclusions a què va arribar la Conferència de les Parts.

Desembre

Desembre 22

Consells de supervivència per marxar d’intercanvi: segurament, molts dels alumnes de 2n i 3r del GNMI es passaran les vacances de Nadal pensant on volen marxar d’intercanvi el curs vinent. Per fer-los la feina una mica més fàcil i ajudar-los amb la decisió, l’última setmana de desembre hem organitzat uns Instagram Live perquè coneguessin de primera mà l’experiència dels estudiants que han marxat enguany.

 

Després de mirar enrere i veure tot el que hem fet aquest any, i a pocs dies per acabar el 2022, només ens queda desitjar-vos unes molt bones festes i una bona entrada al 2023, que esperem arribi carregat de bones notícies i que us les puguem seguir compartint!

We also recommend you