ESCI-UPF

2021, l’any de la marmota

  • 23/12/2021
  • 5 mins reading time
Resum 2021

A finals de desembre, no hi ha cosa més típica que els rànquings, les llistes i les recopilacions del bo i millor que ens ha deixat l’any. Des d’ESCIUPFNews no volíem ser menys i, per això, us portem la selecció dels articles més destacats dels últims 12 mesos.

Amb el solstici d’hivern arriba el Nadal i, amb el Nadal, les noves restriccions per frenar el coronavirus. Tot i que el 2021 sembla una prolongació (de mal gust) del que ja ens va tocar viure el 2020, també és cert que al llarg d’aquests 12 mesos no han deixat de passar coses. I és que la sensació de viure permanentment en el dia de la marmota pandèmica fa difícil veure que al llarg d’aquest any hi ha hagut notícies més enllà de la COVID-19.

Des de la nostra petita finestra al món, ESCIUPFNews, hem intentat explicar tan bé com hem sabut allò que ha passat al nostre voltant. Amb una mirada atenta al passat, al present i al futur, hem compartit curiositats, hem aprofundit en temes d’interès i hem donat a conèixer vides de figures que solen passar desapercebudes.

Durant el 2021 hi ha hagut seccions que ens han acompanyat com #ScienceBits, que ha donat a conèixer la feina dels doctorands en Bioinformàtica, o #JeanMonnet, que a través del programa EUKIT ens ha acostat la realitat de la política comercial de la UE, o #Biography, amb la que hem conegut personatges rellevants de la història.

A continuació, us presentem una selecció dels articles més destacats del 2021:

Gener

Gener 21

Evolve or die. The evolution about COVID-19 (Oscar Lao): vam començar l’any parlant de COVID-19. El professor del BDBI va analitzar el SARS-CoV-2 des d’un punt de vista evolutiu i va explicar com el virus muta per millorar la seva eficiència infecciosa. Una anàlisi que mereix ser rellegida tenint en compte els temps que corren i els maldecaps que està donant la variant òmicron…

Febrer

Febrer 21

Genetic scissors for a dystopian future (Alexis Molina i Laura Serra): el món de la ciència avança a passos de gegant però, de vegades, les noves possibilitats tècniques desperten certa controvèrsia. En aquest article, els alumni del BDBI van reflexionar sobre els límits ètics de les eines d’edició genètica com el CRISPR.

Març

Març 21

“El perfil del GNMI encaja en el ICEX” (Victor Notivol, Patricia Batista i Lucía Hernández): els tres alumni del GNMI, que durant el 2021 han viscut el primer any com a becaris de l’ICEX, van compartir els motius que els van portar a aplicar a les beques i com va ser el procés de selecció, i van animar els actuals estudiants a plantejar-se una experiència com aquesta.

Abril

Abril 1 21

El “Ever Given” encallado en Suez y la quiebra de Hanjin Shipping (Xavier Fornt): un dels episodis de l’any va ser protagonitzat pel vaixell Ever Given, que va quedar-se encallat al canal de Suez i va bloquejar el comerç internacional durant dies. El professor del MIM va comparar les repercussions d’aquesta situació amb la provocada per la fallida d’una naviliera coreana l’any 2016.

Abril 2 21

Primer any d’universitat, online (Núria Allué, Albert Garcia, Carmen Gil, Pol Segura i Yaiza Serrano): començar l’etapa universitària no és fàcil i fer-ho enmig d’una pandèmia, encara menys. Aquests estudiants de primer del GNMI i del BDBI van explicar-nos com van viure els primers mesos d’universitat, a mig camí entre la presencialitat i les classes online.

Maig

Maig 1 21

Bitcoin i blockchain, un alt cost econòmic i mediambiental (Xavier Trilla): al 2021 s’ha viscut un boom de notícies sobre divises digitals i criptomonedes. L’alumne del GNMI va analitzar aquest creixement des de la vessant tecnològica, el blockchain, i l’impacte que genera la mineria de criptomonedes a nivell mediambiental i econòmic.

Maig 2 21

No triar també és triar (Ariadna Moya): l’alumni del GNMI va compartir com, un cop acabats els estudis, no tenia clara la direcció que volia seguir. Aturar-se i prendre’s un temps per escoltar-se van ser vitals per saber cap a on tirar. L’alumni va subratllar la importància de, abans de triar, donar-se l’oportunitat de descobrir que és el millor per cadascú.

Juny

Juny 21

A complete human genome, a complete view on humans (Iris Mestres): el 2021 s’ha aconseguit seqüenciar per complet el genoma humà. L’alumna del BDBI va explicar què és exactament això del genoma i va escriure sobre la importància de la notícia i les portes que obre per a la investigació.

Juliol

Juliol 21

Nuevo Postgrado en Gestión de la Transición Sostenible y la Emergencia Climática: el mes de juliol vam donar a conèixer el nou postgrau organitzat per ESCI-UPF i la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic. Arrencarà el proper gener i dotarà de coneixements pràctics a les empreses per encarar la sostenibilitat des d’un punt de vista mediambiental i social.

Setembre

Setembre 21

Merkel se va (Pelayo Corella): el 2021 serà recordat per haver estat l’últim any de mandat d’Angela Merkel, cancellera alemanya durant els darrers 16 anys. El professor del GNMI va recordar els aspectes més rellevants de la seva etapa al capdavant d’Alemanya i va dibuixar els temes candents que haurà d’afrontar Olaf Scholz de cara a 2022.

Octubre

Octubre 21

La transformación digital ha venido para quedarse (Andy Coles): el professor del MIM i del MMDI va compartir les claus per encarar la transformació digital a les empreses de manera exitosa, va parlar de les oportunitats que ofereix el canal digital i va esbossar quins són els reptes de futur en aquesta matèria.

Novembre

Novembre 21

The Glasgow Climate Pact, without a disruption to the status quo (Lela Mélon): després d’un 2020 en blanc, al 2021 s’ha tornat a reprendre la COP. La professora del GNMI i directora del postgrau d’ESCI-UPF va tenir ocasió d’assistir a Glasgow i en aquest article va compartir les principals conclusions i resultats de la cimera pel clima.

Desembre

Desembre 21

Sempre proper, Nacho Dualde: malauradament hem tancat l’any amb una notícia tan inesperada com colpidora: la defunció del nostre gerent, alumni i amic, Nacho Dualde. Alumni de la primera promoció, va ocupar la gerència d’ESCI-UPF els darrers tretze anys amb passió i compromís i sempre es va mostrar molt proper a tota la comunitat educativa. Et trobarem a faltar.

 

A ESCI-UPF ens acomiadem del 2021 de manera amarga i dolorosa. Però ara, més que mai, hem de treure forces per tirar endavant i, com deia el poeta “persistir quan res no ens és propici”. Tenim tots els desitjos posats en què el 2022 sigui un any millor, més fàcil. Esperem que així sigui. Bona entrada d’any a tots i totes.

We also recommend you