ESCI-UPF

Primer any d’universitat, online

  • 15/04/2021
  • 5 mins reading time
1r curs online
D'esquerra a dreta: Núria Allué (GNMI), Albert Garcia (BDBI), Carmen Gil (GNMI), Pol Segura (BDBI) i Yaiza Serrano (BDBI). / Muntatge: ESCI-UPF

Entrevistem alumnes de 1r curs dels graus en Bioinformàtica i Negocis i Màrqueting Internacionals per saber com valoren aquest primer curs a la universitat que ha pivotat entre l’online i la semipresencialitat.

Els alumnes del BDBI, Albert Garcia, Pol Segura i Yaiza Serrano, i les del GNMI, Núria Allué i Carmen Gil, ens han explicat com han viscut el seu primer any universitari. Van començar amb classes presencials, però ben aviat van haver de passar al mode online i, des de fa uns mesos, combinen les dues modalitats. Com ha estat l’experiència? I què esperen de cara al proper curs?

1. Els primers dies del curs van ser presencials, vas tenir temps de conèixer gent i fer amics o us heu conegut online fent treballs en grup?

Núria Allué
Els primers dies d’universitat van ser una mica estranys. Encara que les classes fossin presencials, amb les mesures, distància de seguretat, entre altres controls, era difícil el contacte amb altres companys. En el meu cas, he anat coneixent més la gent a través de treballs i xarxes.

Albert Garcia
Afortunadament, vam poder anar un mes i mig presencialment, fet que em va ajudar a poder fer amics i conèixer gent. Al ser un grau amb pocs alumnes, facilita poder conèixer gent i així acabes parlant amb gairebé tothom. A la vegada, els treballs en grup online han fet que conegués millor a alumnes amb qui no havia parlat massa.

Carmen Gil
Cuando salieron las notas de la selectividad, se creó un hashtag en Twitter llamado “selectivitat”. Al tuitear con ese hashtag poniendo el grado al que habíamos entrado, otras personas podían ponerse en contacto con nosotros escribiendo en el hilo o bien por mensaje directo. En mi caso, varias personas me hablaron de que se había creado un grupo de Whatsapp con la gente de la carrera y me pasaron el link. Tras entrar, se creó una lista con los nicks de Instagram para seguirnos también por esa red social.

En cuanto a conocer gente de manera presencial, se hizo mucho más fácil gracias a haber hablado previamente por el grupo y las redes. Soy de Extremadura y esto me facilitó hacer nuevos amigos. Ya desde el primer día había quedado con gente para ir a la uni y, a partir de ahí, fuimos conociendo a gente de manera natural. En poco tiempo pude hacerme un grupo de amigas bastante grande. Y, de nuevo gracias a las redes, pudimos mantener la amistad cuando se cortaron las clases presenciales.

Pol Segura
Els primers dies vam tenir temps de parlar, però sobretot amb els que estaven asseguts a prop nostre. Tothom té ganes de conèixer gent, així que el fet de començar una conversa es fa molt fàcil. La resta de companys els acabes coneixent durant els seminaris on tot és més pràctic i has de parlar, encara que sigui online.

Yaiza Serrano
La presencialitat de les classes durant el primer mes del curs va ser clau a l’hora de conèixer als companys. La majoria d’alumnes no ens coneixíem, veníem de llocs diferents, i el fet de poder compartir temps i converses a les aules i, sobretot, entre classes, va ajudar-nos a establir petits cercles amb les persones més afins a nosaltres que, sens dubte, ens ha proporcionat una motivació extra al llarg del curs.

2. T’ha costat adaptar-te al format de classes online? Què valores positivament i què t’agradaria que es millori si segueix el model online?

Núria Allué
De fet, no m’ha costat gens adaptar-me, ja que el curs anterior ja vam seguir aquesta metodologia… Positivament valoro la flexibilitat d’estar a casa i més o menys organitzar-me a la meva manera i també no haver-me de desplaçar. Per millorar seria la metodologia de llegir i seguir un PowerPoint. M’agraden les classes fluides i naturals amb més interacció.

Albert Garcia
Respecte al format online, aquest és força similar al que feia abans de començar la carrera. Aquest fet m’ha facilitat una bona adaptació a la disciplina online. Com a millora a dur a terme, seria que hi hagués més participació dels alumnes a les classes tot i que un gran punt a favor de la disciplina online és que les classes es poden gravar.

Carmen Gil
Al acabar el bachillerato en formato online, el cambio no fue tan traumático. A pesar de ello, mantener la concentración durante hora y media o dos horas es bastante difícil en modalidad online. Es de agradecer que los profesores no se limiten a dar la clase sin interactuar con los alumnos, porque si no, la atención se nos va.

Los seminarios han sido algo más complicados, ya que es difícil realizar trabajos y exposiciones en grupo cuando los integrantes pueden esconderse detrás de una pantalla. El peligro del free riding es mucho mayor. Además, al haber tenido poco tiempo presencial, no nos conocíamos bien y las dinámicas de grupo eran más frías que si nos hubiese dado tiempo a establecer relación de compañeros.

Pol Segura
Estem acostumats a preguntar i a interactuar amb el professorat, són coses que en l’àmbit online són complicades, no tan sols per nosaltres sinó també pels docents. No obstant, treballar des de casa resulta més relaxat i còmode. Una millora a considerar seria augmentar les eines d’interacció com mini-tests.

Yaiza Serrano
Al principi no em va agradar gaire la idea, però a la pràctica m’ha semblat molt més còmode de cara a les classes magistrals, ja que es poden entendre els conceptes des de casa, sense necessitat de desplaçar-se i moltes de les classes es poden tornar a visualitzar per acabar d’aclarir dubtes. Malgrat això, el model online es fa més feixuc a l’hora de realitzar exercicis, treballs, seminaris… donat que es perd gran part de la dinàmica de les classes.

3. Ja fa un temps que fas els seminaris de manera presencial, com valores l’experiència?

Núria Allué
La meva experiència és nul·la, ja que no he pogut assistir als seminaris presencials i els he hagut de seguir en remot. Des d’aquesta perspectiva ha estat bé, ja que ha permès als alumnes que no podien assistir de manera presencial, seguir els seminaris de la mateixa manera.

Albert Garcia
Fer seminaris de manera presencial millora molt de cara a entendre els exercicis de cada matèria. Alhora al portar poc temps al grau, ens facilita poder socialitzar una altra vegada i fa que les classes siguin més dinàmiques.

Carmen Gil
En mi caso, no pude regresar a la presencialidad de los seminarios, ya que trasladarme a Barcelona para asistir tan solo dos días a la semana a clase no era práctico. Así que me mantuve online y sólo regresé para los exámenes.

Me hubiese gustado poder volver porque lo más difícil del formato online eran los seminarios, que se volvieron mucho más incómodos cuando gran parte de los compañeros estaban en clase y tenía que trabajar con ellos a distancia. Además, durante esa época, mis amigas que asistían en presencial me contaron que se retomó un poco la vida universitaria y se establecieron vínculos y amistades que me perdí por no estar.

Pol Segura
La interacció sempre resulta molt positiva, els seminaris presencials permeten que els alumnes reforcin els coneixements d’una manera més activa. Personalment m’ha ajudat força.

Yaiza Serrano
Ho valoro molt positivament. Penso que poder realitzar els seminaris de forma presencial m’ha permès adquirir els coneixements molt més ràpid i amb més facilitat. Això es deu al fet que es tracta d’activitats on hi ha més interacció per part dels alumnes, on poden sorgir dubtes per resoldre tots plegats i també on aprenem a través dels nostres errors.

4. Com t’imagines que serà el curs vinent? Què t’agradaria demanar si estigués a les teves mans?

Núria Allué
Els canvis constants fan difícil el fet d’imaginar com serà el curs vinent. Si estigués en les meves mans, demanaria que fos un curs normal, sense la incertesa de si tornarem l’endemà a la universitat o si ens quedem a casa. Desitjo normalitat.

Albert Garcia
Espero i desitjo que el curs vinent sigui presencial. Tot i així, si les classes teòriques fossin online i les pràctiques presencials seria una molt bona idea, ja que podríem tenir les classes gravades.

Carmen Gil
Lo imagino quizás aún con mascarillas y distancia, pero espero que sea todo presencial. Me gustaría poder disfrutar de la vida universitaria. Estar en el ambiente ayuda a mantenerse motivada y constante con los estudios.

Pol Segura
Trobo que a falta de la presencialitat total, la semipresencialitat va força bé i penso que gran part de l’alumnat comparteix la mateixa opinió. Si estigués a les meves mans, intentaria mantenir la semipresencialitat, naturalment en cas que les mesures ho permetessin.

Yaiza Serrano
Tenint en compte la situació actual, potser la docència universitària triga un temps a tornar a la normalitat. Tot i això, no estic disgustada amb la gestió que se n’ha fet i penso que se’n pot treure profit del model online de les classes. Per tant, m’agradaria poder cursar les classes magistrals de manera online i així establir les bases de coneixement de cada assignatura, i alhora gaudir de la presencialitat de pràctiques i seminaris on poder aplicar i assolir els conceptes.

We also recommend you