ESCI-UPF

La gestió de les emocions en temps de crisi

Gestió emocions
Foto: Pexels (Vlada Karpovich)

Mireia Vera, Career Service Manager a ESCI-UPF, comparteix en aquest article una sèrie de recomanacions per fer front a la situació de confinament que estem vivint i que no ens afecti les emocions.

Ens trobem en un moment d’incertesa, on la situació actual provocada per la COVID-19 està afectant l’estat emocional de moltes persones.

Durant aquests dies, potser heu trobat que no podeu dormir igual de bé que abans de la crisi sanitària, que teniu insomni. Us costa més concentrar-vos en la feina o estudis; que teniu més gana i consumiu més hidrats o greixos o bé teniu un sentiment d’apatia, és a dir, no teniu ganes de fer gaire cosa, us falta motivació.

Doncs bé, en primer lloc dir-vos que totes aquestes sensacions són completament habituals en un estat on no coneixem què passarà, fora del nostre control, on ens hem hagut d’adaptar a estar a casa, a disminuir la velocitat del nostre dia a dia i, sobretot, canviar les nostres rutines. És completament normal que ens envaeixi la por, la tristesa o fins i tot l’ansietat, ja que el context que ens envolta ha canviat per complet.

És per això que ara mateix cal fer èmfasi en la importància de tenir cura del nostre benestar emocional per ser capaços de minimitzar les conseqüències psicològiques que aquestes circumstàncies ens poden provocar.

El motiu d’aquest article és compartir amb vosaltres algunes recomanacions que us poden ajudar a gestionar psicològicament la crisi sanitària que estem vivint.

En primer lloc, la sobreinformació i la difusió de notícies falses pot fer que ens desestabilitzem emocionalment, per això és essencial que consultem fonts fiables, oficials i posem distància al consum continu dels mitjans de comunicació. Evitar la repercussió d’escoltar cada dia notícies negatives o fake news. Contrasteu la informació i defugiu de compartir notícies enganyoses.

Un altre hàbit que ens pot ajudar durant aquest confinament és establir rutines, intentar mantenir l’horari que teníem, mantenir la higiene, vestir-nos i no passar tot el dia en pijama. Respectar l’horari d’estudi i/o teletreball, establint descansos i designar un espai còmode per poder treballar o estudiar sense distraccions. D’aquesta manera, evitarem estar contínuament movent-nos del llit al sofà, del sofà a la cuina i millorarem la nostra productivitat.

No ens hem d’oblidar, també, de la importància de descansar i fer activitats d’oci, dedicar-nos als nostres hobbies per desinhibir-nos i deixar la ment lliure d’obligacions. Fins i tot us animo a provar activitats noves, com ara els treballs manuals, aprendre a tocar un instrument, millorar les nostres habilitats culinàries, etc.

I sobretot, fer exercici a casa també ens ajuda a mantenir-nos actius, sentir-nos bé amb nosaltres mateixos i practicar salut. Les xarxes socials estan plenes d’entrenadors/es que han compartit les seves rutines d’exercicis per contribuir a portar una vida saludable durant aquesta situació. I si pot ser amb amics, companys, coneguts mitjançant videotrucades, fantàstic! No hem de perdre de vista la socialització, estar en contacte amb els nostres estimats.

Fent referència a portar una vida saludable, no podem deixar de banda la nostra alimentació. Ara més que mai, quan l’estrès i l’ansietat ens envolten, els nostres nivells de cortisol es desequilibren, afectant directament a la gana. És per això, que aquests dies mengem més hidrats de carboni i/o greixos, ja que de seguida la ingesta d’aquests tipus d’aliments ens fan alliberar dopamina, neurotransmisor lligat directament amb el plaer i conseqüentment a la millora del nostre estat d’ànim. Per aquest motiu, és recomanable planificar la nostra alimentació i seguir unes pautes per nodrir-nos de forma equilibrada i evitar menjar de manera compulsiva o per avorriment.

Per altra banda, cal treballar la presència conscient, és a dir preocupar-nos per l’aquí i l’ara, no deixar-nos emportar pels pensaments sobre el futur, que ens poden provocar ansietat anticipatòria, sinó centrar-nos a valorar el que tenim el dia d’avui. Exercicis com la respiració profunda, la meditació, ioga o la pràctica de mindfulness ens poden ajudar a mantenir la nostra atenció plena en el moment present i disminuir l’estrès, l’ansietat, la por…

Així mateix, una bona aliada per aquest moment és l’acceptació: acceptar que aquesta situació és externa, sobrevinguda i nosaltres no l’hem escollit. Donar-nos permís per sentir-nos tristos, frustrats, amb por, desmotivació… No rebutjar les nostres emocions, sinó deixar espai per respectar que és normal que ens sentim així i que ara mateix no podem estar al 100%. Per tant, cal disminuir el nostre nivell d’autoexigència i controlar el nostre discurs intern. Dit en altres paraules, ser conscients del contingut dels nostres pensaments i de la informació que seleccionem de la realitat; perquè les nostres idees influeixen directament en les nostres emocions. Per tant, és important mantenir una actitud de positivitat i ressaltar allò que va bé a les nostres vides.

També vull esmentar que cal analitzar les emocions que sentim i els  seus límits, perquè en excés també ens poden bloquejar. Posar consciència sobre què hi ha darrere de la por, l’ansietat, la tristesa, etc. Ara tenim temps per a l’autoconeixement, per descobrir com gestionem la nostra realitat i fer reajustaments.

Això sí, si veiem que aquestes emocions es mantenen durant una llarga temporada i que interfereixen en el nostre ritme de vida, serà necessari acudir a un professional de la Psicologia.

Des d’ESCI-UPF us volem recordar que teniu a la vostra disposició el Servei d’Atenció Psicològica amb la Fundació Salud y Persona, totalment gratuït per a tota la comunitat universitària, per si necessiteu suport durant aquests dies. També em poso a la vostra disposició per oferir-vos el meu acompanyament, si ho creieu oportú.

Us convido a verificar tota la informació que us he aportat, posant-ho en pràctica si encara no ho feu, per veure quina repercussió té en vosaltres, mitjançant la vostra pròpia experiència.

Per últim, des del Servei d’Inclusió us envio molta força i ànims, i penseu que aquesta situació és temporal i a poc a poc tornarem a la nova normalitat.

We also recommend you