ESCI-UPF

Les recomanacions de la setmana

L’agenda d’un Sant Jordi atípic

  • 23/04/2020
  • 3 mins reading time
Sant Jordi agenda
Foto: Shutterstock

Sant Jordi acostuma a ser sinònim de riuades de gent passejant entre llibres i roses, però aquest any ens tocarà viure’l des de casa. A l’agenda d’aquesta setmana us expliquem com intentar que la quarantena no us aixafi una de les festes més boniques de l’any.

Sant Jordi és una diada que cadascú viu a la seva manera, però que gairebé per a tothom té un no-sé-què d’especial. Aquest any, però, tant se val quin sigui el vostre ritual de Sant Jordi: malauradament ens toca canviar d’hàbits i adaptar-nos (un cop més) a les exigències de la COVID-19. Tot i que el Gremi de Llibreters i de Floristes han acordat posposar la festa per al 23 de juliol, han sorgit moltes iniciatives perquè, encara que sigui de manera atípica, aquest 23 d’abril també poguem celebrar Sant Jordi. A continuació us deixem les més destacades:

Llibres. Una bona opció per decidir què us ve de gust llegir són les recomanacions i, per començar, podeu donar un cop d’ull a les propostes dels professors i el personal d’ESCI-UPF que hem anat publicant al llarg d’aquesta setmana. A més, avui també podeu llegir les recomanacions dels alumnes de la universitat.

D’altra banda, són moltes les editorials que han organitzat trobades virtuals entre autors i lectors per fer d’aquest Sant Jordi una gran trobada literària 2.0. Grup 62 ha programat una sèrie de directes al seu canal d’Instagram perquè des de les 11h del matí fins a les 20.30h sapigueu què s’expliquen escriptors com Jordi Nopca, Carlota Gurt o Empar Moliner. Un altre exemple és el de Penguin Random House, que ha preparat 12 hores de programació literària amb més de 80 autors convidats al perfil d’Instagram @Megustaleer.

Una de les demandes de les llibreries per a aquest Sant Jordi és que intenteu no comprar en marketplace online i procureu comprar a les vostres llibreries de confiança. N’hi ha moltes que sota la consigna #SantJordiEtsTu ja estant gestionant reserves per entregar un cop s’acabi el confinament (i així no posar en risc a ningú). A més, temps enrere ja us havíem parlat de la iniciativa Llibreries obertes, que proposa una cosa molt similar.

Per últim, si de tant llegir us agafen ganes d’escriure, també hi ha en marxa uns quants concursos literaris. A la pàgina de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) hi trobareu totes les convocatòries obertes, com per exemple el Concurs de narrativa breu “Imagina un amor” de temàtica LGTBI; Concurts, un concurs de relats sobre ciència-ficció o el concurs Planeta Lletra de temàtica negra.

Roses. L’altre gran protagonista de Sant Jordi són les roses. El Gremi de Floristes ha llançat la iniciativa #SantJordiAlsBalcons perquè els més petits omplin de dibuixos balcons i finestres amb la llegenda de Sant Jordi i ha creat un mapa amb les floristeries que donaran servei de recollida o d’enviament a domicili perquè els més romàntics no es quedin sense fer arribar la rosa a qui més estimen.

Però qui ha dit que les roses només poden ser naturals? Amb una mica d’enginy, també podeu crear-vos les vostres pròpies roses. Trobareu centenars de tutorials a Youtube sobre com fer una rosa d’origami i, els més llaminers, també us podeu apuntar a seguir aquesta recepta per fer roses de poma i pasta de full. D’altra banda, si sou uns cuinetes i últimament heu posat en pràctica les vostres capacitats de forner, potser també us atreviu amb el característic pa de Sant Jordi.

Però si sou dels que no teniu traça amb les manualitats, sempre podeu recórrer a les roses il·lustrades. Conrad Roset ha fet un disseny que teniu disponible a Casa SEAT i que podeu combinar amb diferents poemes; Armats amb roses és una iniciativa solidària que destinarà els seus beneficis a l’Obra Social Sant Joan de Déu i us dona a escollir diferents dissenys i Books and Roses, creat pel Gremi de Llibreters, també us deixa enviar una rosa digital a tothom que vulgueu.

Música. I volem acabar l’agenda amb un apunt musical. L’Antiga Fàbrica Estrella Damm cada any acull el concert que posa la banda sonora a la diada de Sant Jordi. En aquesta edició no han volgut trencar amb la tradició i han organitzat una tarda de música i literatura per viure des del sofà de casa. A partir de les 18.30h grups com Blaumut, Suu, Gertrudis o Itaca Band passaran per l’escenari virtual del Sant Jordi Musical.

Feliç Sant Jordi i recordeu que podeu gaudir de la lectura durant tot l’any!

We also recommend you