ESCI-UPF

Sant Jordi 2022

Llibreries amb ànima

  • 22/04/2022
  • 4 mins reading time
Llibreries Sant Jordi 2022
Foto: Freepik (jcomp)

Aquest any, per Sant Jordi, hem demanat a uns quants professors i personal d’ESCI-UPF que ens expliquin quines són les seves llibreries de referència i què és el que les fa tan especials. En coneixeu alguna?

Si la pluja ho permet, i després de dos anys de pandèmia, el 2022 finalment podrem tornar viure amb normalitat un dels dies més bonics de l’any: la diada de Sant Jordi. Per això, en un dia tan especial, hem volgut allunyar-nos de les grans superfícies i plataformes digitals per donar valor a projectes amb personalitat pròpia.

Aprofitant que recuperem els carrers, hem preguntat al personal d’ESCI-UPF quina és la llibreria amb la que tenen una especial vinculació, aquella que, per un motiu o altre, s’ha convertit en el seu espai literari de referència. I és que creiem que no hi ha millor manera de celebrar Sant Jordi que donant a conèixer llibreries amb ànima:

Mercè Roca

Buc de Llibres, Mataró
La meva llibreria de referència és Buc de Llibres, al centre de Mataró. Un espai amb personalitat pròpia on es pot rebuscar i explorar amb tota comoditat i confiança entre una oferta d’allò més variada: des de novel·les i bestsellers actuals i clàssics, a llibres d’assaig, narrativa, poesia, llibres pràctics o curiositats d’editorials petites i alternatives, passant per una diversitat extraordinària de contes infantils i juvenils. L’establiment està regentat per llibreters de tota la vida, sempre disposats a recomanar i fer les ressenyes més completes i personalitzades sobre qualsevol gènere de lectura. Una curiositat: l’Esteve Guardiola, un dels llibreters de Buc de Llibres i de les persones més llegides que conec, sovint es transforma en un extraordinari contacontes-llibreter-traginer acompanyat del seu fabulós acordió. Veure’l és una autèntica delícia!

Arnau Cordomí

Llibreria Bosch, Barcelona
La meva llibreria és la Llibreria Bosch, al barri del Guinardó, que és on he viscut sempre. Es troba al Passeig Maragall 166 i ja forma part del paisatge natural d’Els Quinze. El seu aparador m’ha atrapat sempre que hi he passat per davant, ja des de petit. És una llibreria petita però on he trobat sempre una nova bona lectura i bones recomanacions, fins i tot en els Sant Jordis més atrafegats.

Joan Pere Plaza

La Central del Raval, Barcelona
La meva proposta és una aposta segura: la Central del Raval. No sé si és la meva llibreria de referència, però reconec que té té una gran capacitat d’atracció i sempre que estic a la vora hi acabo entrant… La vaig descobrir per casualitat, durant la carrera. Volia un llibre concret i a la Central de Mallorca em van dir que no el tenien, però que si m’apropava al Raval, allí el trobaria. Anys més tard, a l’època que vivia a Madrid, va coincidir que van obrir-hi la Central de Callao… Així que fa molts anys que, quan puc, em passejo per les rengles de llibres del monumental catàleg de què disposa La Central, amb una espècie de sensació de que encara que no busqui, hi acabaré trobant. La del Raval, però, em sembla la més bonica de totes. Aprofitar l’antiga capella de la Misericòrdia per engalanar-la de llibres en un barri que cada cop ofereix menys coses a la gent de la ciutat és un petit gest cívic que cal valorar. El bar Central, just al tombar la cantonada, hi acaba d’afegir la resta. Un autèntic rus in urbe, per començar a llegir les primeres pàgines de l’última adquisició.

Xavier Vives

ANTINOVS, Barcelona
La meva llibreria de referència és ANTINOVS, al carrer Casanova 72. És una de les llibreries de Barcelona especialitzada en temàtica LGBTI i una de les més grans de tot l’Estat espanyol, molt propera al model de llibreria gai-lèsbica del nord d’Europa. Va obrir les portes a Barcelona fa més de 20 anys, i actualment la considero un veritable referent cultural del món queer barceloní i, en general, de tot l’Estat espanyol.

Laia Serradell

Pebre Negre, Barcelona
La meva llibreria de referència és Pebre Negre, al barri del Clot (Carrer del Clot 41), i ho és per un motiu molt important: reuneix en un sol lloc els dos àmbits que més consumeixo a nivell de lectura: la literatura infantil i juvenil i la gastronomia. En un únic espai trobo els millors àlbums il·lustrats pels meus fills i la literatura gastronòmica que m’apassiona, no només pel que fa a llibres de receptes sinó pel que fa a tot tipus de llibres sobre història de la gastronomia o fins i tot àlbums il·lustrats de cuina. Tot això, sempre acompanyat de les millors recomanacions que fan les noies que hi treballen. Malgrat la seva especializació també tenen altres llibres, sobretot per dates assenyalades com ara Sant Jordi. D’elles vull destacar una recomanació inoblidable feta coneixent els meus gustos per la novela negra: La trilogía la Ciudad Blanca d’Eva García Sáenz de Urturi.

Jordi Soldevila

Llibreria Quatre, Ripollet
En els últims anys, Ripollet ha crescut com a ciutat i ha tingut molts canvis, però hi ha llocs de referència de sempre, com la llibreria Quatre. De les poques llibreries que hi ha, la Quatre sempre ha participat i coorganitzat els esdeveniments de Sant Jordi en els últims anys, on ha estat uns dels principals comerços que han donat suport i promoció als autors locals que cada any publiquen llibres. La seva atenció sempre és exquisida i si no tenen el llibre que busques, l’encarreguen com si res! Mereix la pena conèixer aquest petit espai al final de la Rambla de Sant Jordi, al barri de Can Mas, per rebre una atenció local i propera de part de l’Esther i el seu equip.

Joan Ribas

Llibreria Vara de Rey, Eivissa
En les llibreries, com en els petons, la primera marca molt i per a mi «sa llibreria» sempre serà la Llibreria Vara de Rey, del passeig del mateix nom a Eivissa. Era la meva llibreria de sempre, des de l’adolescència, i ho va continuar sent després, cada vegada que tornava a Eivissa. Aleshores hi anava sobretot a buscar novetats locals. Ara fa quatre anys que va tancar, com tantes altres llibreries i tants altres negocis. Al local hi ha un comerç de roba com els que hi ha a tots els passeigs, de totes les ciutats, de tots els països del món. Com deia Pablo Neruda, «qué corto el amor y qué largo el olvido«.

We also recommend you