ESCI-UPF

Les recomanacions de la setmana

Llibres gratis, òpera en xandall i teatre

  • 27/03/2020
  • 4 mins reading time
Teatre del Liceu
Interior del Gran Teatre del Liceu. / Foto: Metrópoli Abierta (Jordi Play)

A l’agenda d’aquesta setmana us descobrim llibres que podreu descarregar gratis online, plataformes on gaudir de l’òpera i la música clàssica amb el xandall posat i iniciatives del món del teatre per fer front al confinament.

Si la setmana passada arribava la primavera, aquesta sembla que torni l’hivern. Tot i no sortir de casa, segurament haureu notat que fa més fred i que les mantes, els jerseis i els mitjons gruixuts són més necessaris que mai. Però no tot són males notícies! Disney+ ja està disponible perquè reviviu la vostra infància amb els millors dibuixos i, a més, per fi s’han acabat els exàmens (els més atípics de la història d’ESCI-UPF). Com que aquest cap de setmana podreu relaxar-vos com us mereixeu, hem seleccionat unes quantes propostes per fer durant el confinament:

Llibres. La setmana passada us parlàvem de pel·lícules i sèries per veure durant la quarantena. Però una altra opció per ocupar el temps i desintoxicar-nos de les pantalles són els llibres. A banda de les lectures que tingueu pendents agafant pols als prestatges, aquests dies les xarxes s’han omplert de propostes per aconseguir lectures interessants en format ebook.

Donada la situació d’estat d’alarma, són moltes les editorials que han obert alguns dels seus títols en format digital: Grupo Planeta, Anagrama, Roca Libros, Errata Naturae o Males Herbes, en són només alguns exemples. Hi trobareu des de bestsellers a llibres que se surten dels circuits habituals i temàtiques per a tots els gustos.

Si sou més de novel·la gràfica (els còmics, de tota la vida), també hi ha unes quantes editorials que estan compartint material de manera gratuïta: Karras, Astiberri, Dolmen Editorial o Hirukoa.

Per últim, us parlem de Llibreries obertes, una iniciativa per ajudar a salvar el sector del llibre, que ha quedat ferit de mort amb l’epidèmia de Covid-19 i la cancel·lació de Sant Jordi. El que proposa Llibreries obertes és cuidar les llibreries de proximitat. Només cal que trieu un llibre, decidiu a quina llibreria us agradaria comprar-lo i feu el pagament per avançat: un cop puguem tornar a sortir de casa, el tindreu esperant-vos perquè l’aneu a buscar.

Música (clàssica). Una bona opció per tenir de fons mentre us dediqueu a la lectura és la música clàssica que, en aquests moments de confinament, s’ha tornat més accessible que mai. Ja no cal que us gasteu un dineral en entrades ni en esmòquings per viure un bon recital de música clàssica o per anar a l’òpera. Si vosaltres no aneu al bel canto, el bel canto vindrà a vosaltres.

El Met de Nova York (el teatre de l’òpera, no el museu) ofereix cada nit una òpera en streaming a partir de les 19.30h… de Nova York. Això vol dir que la retransmissió aquí comença a les 2.30h de la matinada, però no us preocupeu: està disponible durant les 20 hores següents. Aquesta setmana estan fent un especial de Wagner i la setmana que ve podreu veure i escoltar òperes de Verdi, Bellini i Bizet, entre d’altres.

El Teatre del Liceu també ha impulsat una iniciativa semblant, #ElLiceuaCasa. Juntament amb el Teatro Real de Madrid, posen a disposició dels usuaris un bon grapat d’òperes que es poden veure a la plataforma online My Opera Player amb un codi de registre. Al link de sobre trobareu tota la informació per accedir-hi i la programació per als propers dies.

Per acabar, L’Auditori ha creat una llista de reproducció a Spotify amb més de 17 hores de música clàssica perquè passeu el confinament acompanyats dels millors compositors. A més, han creat el projecte L’Auditori a casa teva, on posen a disposició de tot aquell qui ho vulgui alguns dels seus concerts de manera gratuïta.

Activitats. Una de les coses positives que podem treure de la quarantena són les mostres de solidaritat que fan que aquests dies siguin una mica menys durs per a tots. Són moltes les iniciatives que han aparegut entre veïns, com organitzar-se per fer la compra i així ajudar a la població de risc. Us animem a fer xarxa i participar en alguna de les iniciatives (que segur que n’hi ha) dels vostres barris o ciutats.

Seguint amb la temàtica solidària, també us compartim la proposta que ens va fer arribar l’Ariadna Moya, una alumni del GNMI. Si us mou la idea del voluntariat, ara també podeu ajudar des de casa: Nacions Unides ha engegat un programa de voluntariat online on trobareu un munt de projectes de diversos àmbits als què us podeu inscriure i aportar el vostre granet de sorra.

Per últim, us expliquem com s’ha transformat el món del teatre des que ha començat el confinament. Tot i que les sales estan tancades des de fa dies, el Teatre Lliure ha muntat una programació digital on podreu veure obres senceres al seu canal de Youtube, llegir fragments d’obres que compartiran a Twitter i descobrir anècdotes del món de l’espectacle al seu Instagram. El TNC, en canvi, ha decidit obrir la seva biblioteca de manera que hi trobareu obres clàssiques i alguns dels textos que s’havien de representar aquests dies. TV3 també s’ha sumat a l’aposta teatral i comparteix els enregistraments d’algunes obres perquè les pugueu reviure a la TV o al portàtil.

Bon cap de setmana i salut!

We also recommend you