Business

El teu negoci pot canviar el món

Les empreses sense ànima i sense projecte social no tindran cabuda en el panorama comercial

Silvio Elías durant la seva intervenció a la jornada de Comertia / Foto: arxiu ESCI-UPF

El professor del Màster de Retail Internacional d’ESCI-UPF i director general de Veritas, Silvio Elías, participa en la jornada de Comertia d’enguany i reflexiona sobre com les empreses són uns motors de canvi per transformar una realitat tossuda i massa vegades insuportable.

Elias representa la imatge de l’empresari que té uns principis i una filosofia de vida que posa en pràctica en el seu dia a dia en la gestió de la cadena de supermercats ecològics que dirigeix: Veritas. Segons va il·lustrar a la jornada, es pot canviar el món des d’un supermercat.

Humilment es pot fer, va venir a dir. No fer-ho, seria renunciar abans d’intentar-ho. En un món on al voltant d’un terç del menjar produït es llença, mentre hi ha gent que mor de gana, no introduir mecanismes per evitar el malbaratament dels aliments seria, a més d’econòmicament improductiu, èticament intolerable.

És per això que Elías sempre ha intentat introduir polítiques que ajudin a reduir aquests desequilibris: com per exemple, aprofitar el producte que no es vendrà per tares o per qualsevol altre problema per elaborar menjar. A més, ha promocionat les polítiques inclusives i ha dotat Veritas d’una manera de fer que es pugui transmetre a cada treballador. És per això que els treballadors gaudeixen de 23.500 hores a càrrec de l’empresa per realitzar cada any accions de voluntariat.

Un dels seus objectius ha estat aconseguir la certificació de B Corp, que avala anualment els esforços que fan les empreses per considerar l’impacte de les seves decisions sobre els seus treballadors, clients, proveïdors i, en definitiva, la societat i el medi ambient en el seu conjunt.

Però, més enllà de certificacions internacionals, com es pot canviar el món des d’un supermercat? La resposta la dóna el mateix Elías d’una manera molt gràfica: “les empreses han de donar servei a la societat; si aquest servei és bo, els resultats també ho seran”. En definitiva, un lingüista diria que és qüestió d’escollir la preposició adequada: de l’empresa millor del món a l’empresa millor per al món.

Durant la seva conferència, Elías va dir que aquesta actitud de canvi i transformació ja no és una qüestió ètica, sinó de supervivència. I va llançar un crit per a l’acció: els empresaris i les empreses “hem de ser protagonistes i no espectadors”. No s’hi val ser un espectador que veu amb impotència com evoluciona el món, cal anar més enllà i ser més actius. De fet, el director general de Veritas i professor de Compres i Pricing a l’MRI considera que “cal ser activistes, agosarats i s’ha de voler canviar les coses”. No hi ha alternativa.

És més, per a ell, aquest afany de transformació no és la típica responsabilitat social corporativa que moltes empreses s’empenyen a desplegar, és o hauria de ser, el veritable ADN de les empreses d’aquest segle.

We also recommend you