ESCI-UPF

“L’èxit de Mercadona ve determinat pel personal que ho fa possible”

  • 16/11/2023
  • 1 min reading time

En una nova entrega del cicle d’entrevistes a persones i organitzacions referents en l’àmbit de la responsabilitat social, Xavier Carbonell, director de la Càtedra Mango d’RSC i professor d’ESCI-UPF, conversa amb Alina Puig, gerent de Responsabilitat Social al Grup Mercadona i professora del Postgrau en Gestió de la Responsabilitat Social Corporativa a ESCI-UPF.

Mercadona és una de les empreses de distribució agroalimentària més destacades a nivell nacional. Líders del sector de gran consum, compten amb prop de 100.000 treballadors i més de 1.600 punts de venda a tot l’Estat. Per entendre l’èxit de l’empresa des del punt de la responsabilitat social i veure com l’apliquen en el si de l’organització, Alina Puig va compartir algunes de les idees i plans d’actuació de l’empresa.

En primer lloc, Puig destaca com a element diferencial el fet que la responsabilitat social sigui un àmbit completament integrat dins la política general de gestió de Mercadona, en el que denomenen com a “model de qualitat total”, consistent en satisfer tots el grups d’interès (client, treballador, proveïdor, societat i capital) a través del diàleg i l’entesa.

Precisament, els treballadors són un dels stakeholders en què Mercadona para més l’atenció i que més cuida, desenvolupant polítiques de retribució, mesures de conciliació o incentivant la formació i capacitació, a banda d’impulsar la igualtat i la diversitat en totes les capes de l’organització. Això és així ja que, en paraules de Puig, “l’èxit de l’empresa ve molt determinat pel personal que la fa possible, i els treballadors en són un component essencial”.

Un altre dels aspectes que subratlla Alina Puig és l’optimització logística i la forta relació que mantenen amb els seus proveïdors  per poder créixer plegats sense renunciar a l’aposta per l’economia circular i sempre buscant millorar l’eficiència energètica, de packaging i de transport en tots els nivells de la cadena de subministrament.

L’objectiu final de Mercadona, que també hauria de ser el de qualsevol organització, és el de generar impacte positiu en la societat, tant a nivell mediambiental com social. En aquest sentit, Puig assenyala que un dels reptes més importants és que el gruix de les empreses es creguin que la RSC és essencial, i que apostin fermament per incloure-la en la visió de negoci: només així, caminarem cap a un món més sostenible, ètic i just.

Finalment, Alina Puig tanca l’entrevista amb un missatge clar: sempre hi ha marge de maniobra per millorar. Mercadona seguirà treballant per oferir el millor servei tenint en compte tots els seus grups d’interès i per adaptar-se a un món canviant.

We also recommend you