ESCI-UPF

Presentació de l’EUSTT a l’EUTOPIA Week

  • 17/01/2022
  • 3 mins reading time
EUSTT EUTOPIA Week
Acte de presentació de l'EUSTT durant l'EUTOPIA Week. / Foto: EUSTT

Xavier Trilla, estudiant de tercer del GNMI i director de comunicació de l’EUSTT, i Pol Villaverde, alumne de la Universitat Pompeu Fabra i coordinador general de l’EUSTT, reviuen la presentació de l’organització en el marc de l’EUTOPIA Week i expliquen quins són els reptes de l’EUSTT de cara al 2022.

El passat 25 de Novembre va tenir lloc el primer fòrum d’estudiants organizat pel joveníssim Think Tank d’estudiants de l’Aliança EUTOPIA (EUSTT) que va aprofitar per presentar-se formalment a la comunitat universitària parlant sobre la importància de la participació dels joves a la societat. L’acte, titulat Student Forum: ‘Youth engagement in decision-making’, s’emmarcava en el context de la quarta edició d’EUTOPIA Week. Aquesta vegada tenia com a universitat amfitriona la UPF i proposava com a tema central el benestar planetari.

El fòrum va comptar amb la intervenció de tres estudiants com a ponents, Mireia Orra, Ferran Piqué i Viviane Ogou, a més de la presència de diversos membres de l’EUSTT, del consell d’estudiants d’EUTOPIA i de representants de l’Aliança i les universitats membre. Una cinquantena d’assistents van seguir l’acte des de la sala polivalent de l’edifici Mercè Rodoreda del campus de la Ciutadella i online des de casa.

Marie Marchand, presidenta sortint del Consell d’Estudiants d’EUTOPIA, va introduir la sessió contextualitzant-la en la tradició de celebrar fòrums d’estudiants semestralment durant EUTOPIA Week. Tot seguit, el rector de la Universitat Pompeu Fabra, Oriol Amat, va adreçar unes paraules de benvinguda als estudiants, per agrair la seva tasca d’impulsar iniciatives amb projecció de futur. El president de l’EUSTT, Sahil Kamboj, va presentar la feina feta pels integrants de l’organització i va emfatitzar les oportunitats que l’EUSTT ofereix al conjunt dels estudiants: publicar articles, unir-se a l’equip, esdevenir representants o assistir a esdeveniments són només alguns exemples.

Mireia Orra, directora de Joves pel Futur, va ser la primera en intervenir (de manera telemàtica) amb una ponència sobre joventut i participació política. Orra va esmentar els reptes amb què les noves generacions acostumen a trobar-se quan intenten aconseguir incidència política. A continuació, Ferran Piqué, president de la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC), va encetar una segona ponència sobre joventut i governança universitària. Piqué va destacar la importància de fer accessibles als estudiants els espais de presa de decisions dins l’administració universitària. Per últim, Viviane Ogou, presidenta de l’organització La Puerta de África i delegada de Joventut al Consell d’Europa, va introduir una nova ponència sota el títol “Joventut i Europa”. Ogou, va expressar la necessitat que els joves siguin coneixedors de les múltiples oportunitats que existeixen per a ells a nivell europeu en àmbits disciplinars molt diversos.

El fòrum va completar-se amb un torn obert de paraules, facilitant la interacció entre els convidats i el públic, amb nombroses preguntes i respostes d’ambdues parts que novament van demostrar la voluntat i interès dels estudiants per participar activament en la presa de decisions sobre el seu futur.

Finalment, l’acte va cloure amb unes paraules d’agraïment del coordinador general de l’EUSTT i moderador de la sessió, Pol Villaverde, que va insistir en el rol central que l’organització està cridada a tenir dins la vida estudiantil d’EUTOPIA durant les properes dècades. A més, va agrair efusivament la feina prolongada en el temps de tota la família de l’EUSTT, des dels integrants de la junta fins a les últimes incorporacions, passant pels pares intel·lectuals de l’organització i antics membres del Consell d’estudiants d’EUTOPIA entre els que precisament es trobaven Ferran Piqué i Marie Marchand.

Propers passos

Des de l’èxit de l’acte de presentació, l’EUTOPIA Student Think Tank s’ha convertit en la iniciativa d’estudiants més important de l’Aliança EUTOPIA i ha rebut una gran quantitat de propostes per col·laborar i organitzar esdeveniments conjuntament amb altres organitzacions. A més, aviat farà un any del primer procés de selecció i ara és hora de renovar alguns dels seus membres. Per això, ha anunciat fa poc l’EUSTT recruiting 2022 i ha obert 7 posicions als estudiants de les universitats de l’Aliança fins al dia 21 de gener. Com a part integrant del grup de la Universitat Pompeu Fabra, ESCI-UPF també participa en la iniciativa EUTOPIA i els seus estudiants tenen ara l’oportunitat de participar en un projecte internacional pioner amb més de 240.000 estudiants de 10 universitats europees.

L’EUSTT posa la mirada al 2022 per donar un nou impuls a la seva activitat i augmentar el seu impacte, amb objectius nous i moltes més oportunitats per als estudiants. El Think Tank preveu que aquest serà un any de consolidació i espera publicar més articles, créixer en audiència, incrementar el nombre de “student representatives” a les facultats i transicionar amb èxit cap a un nou equip organitzatiu. Durant els propers mesos, l’EUSTT té previst participar a la conferència internacional d’estudiants BeEutopian i organitzar un esdeveniment en el marc de la Conferència sobre el Futur d’Europa, entre moltes altres activitats.

 


Xavier Trilla, alumne del GNMI i director de comunicació de l’EUSTT
Pol Villaverde, alumne de Filosofia, Política i Economia a la UPF i coordinador general de l’EUSTT

We also recommend you