ESCI-UPF

Llançament de l’EUSTT, el Think Tank d’estudiants de l’aliança EUTOPIA

EUTOPIA Student Think Tank
Photo: EUSTT (EUTOPIA University)

Aquest octubre s’ha anunciat la posada en marxa de l’EUTOPIA Student Think Tank (EUSTT), dedicat a construir un espai de debat i reflexió que pretén agrupar i donar veu als estudiants investigadors de les nou universitats europees que conformen l’aliança EUTOPIA.

“La recerca té un paper central en l’experiència educativa dels estudiants universitaris. Amb la recerca, els estudiants poden trobar respostes a preguntes pendents, omplir buits de coneixement i obtenir informació valuosa sobre el seu camp particular. La seva àmplia experiència pot jugar un paper principal en la millora de la societat civil”.

Així començava el comunicat de premsa fet públic el passat 4 d’octubre anunciant la posada en marxa de l’EUTOPIA Student Think Tank. L’EUSTT és una organització creada per i per a estudiants, dedicada a construir una plataforma per compartir coneixement, idees i projectes entre els estudiants de l’aliança EUTOPIA. En poques paraules, pretén donar veu al coneixement compartit dels estudiants europeus.

L’EUSTT sorgeix a proposta del Consell d’Estudiants d’EUTOPIA per a implementar una plataforma on els estudiants puguin compartir el seu treball i incubar noves idees per contribuir al progrés de la societat. Alhora és una iniciativa que s’integra dins del projecte EUTOPIA, una aliança de nou universitats europees (entre les quals hi ha la UPF), que treballa per la construcció d’un nou model acadèmic que fomenti els valors i la identitat europeus i revolucioni la qualitat i competitivitat de l’ensenyament superior europeu.

Aquesta proposta es va acabar materialitzant a l’abril, amb l’establiment d’una estructura organitzativa formada per un equip molt divers d’estudiants de diferents universitats de l’aliança. Els membres van adoptar diferents càrrecs i funcions, i es van acordar nombroses trobades periòdiques que al llarg dels mesos han anat desenvolupant la iniciativa fins a dia d’avui, engegant l’activitat com a think tank d’estudiants.

Originalment, un think tank és un grup d’investigadors que proporcionen consells i idees sobre problemes específics. En aquest sentit, l’EUSTT té com a objectius teixir relacions entre estudiants de diferents universitats europees i promoure la reflexió i el pensament envers diferents qüestions i disciplines per oferir conclusions, propostes o aproximacions d’interès a la comunitat universitària, responsables polítics, organitzacions i altres actors rellevants.

Tanmateix, l’EUSTT no només permetrà als estudiants publicar els seus articles i recomanacions, sinó que també es planteja organitzar esdeveniments, debats i conferències que involucrin els joves amb les universitats europees i oferir formació que impliqui la comunitat estudiantil en els processos d’elaboració i formulació de polítiques que promoguin valors i els drets humans.

Ara per ara, l’activitat principal és la producció i difusió de publicacions, tant en format blog (més breu i divulgatiu) com en format acadèmic (més extens i rigorós). De manera que aquells estudiants que vulguin escriure i enviar els seus textos ja ho poden fer, posant-se en contacte amb l’equip editorial (especificant el nom, la universitat i la proposta de tema). S’espera que més endavant s’estableixin grups de treball i responsables d’àrea per a treballar de manera col·laborativa i interdisciplinar.

D’altra banda s’anima als estudiants a convertir-se en representats del think tank a les diferents facultats de l’aliança en el marc del Student Representatives Program. Aquest programa, dirigit per l’àrea internacional, busca apropar l’organització a l’estudiantat i es donarà a conèixer més extensament en les properes setmanes.

A més, s’anima a tothom a estar atents a les comunicacions oficials on s’aniran anunciant totes les publicacions i activitats del think tank. Ja sigui a través de les xarxes socials seguint els comptes de Twitter, Instagram o LinkedIn. O bé subscribint-se a la Newsletter mensual que properament estarà disponible a través de la web.

Ara que tot just comença a girar la roda, cal la implicació dels estudiants per nodrir de contingut i significat el projecte, i així generar valor pel nostre entorn. La importància d’una iniciativa com aquesta, entenent el paper central de l’educació en la vida d’una persona, prové de la voluntat de posar el coneixement a l’abast de tothom. Participa-hi!

We also recommend you