ESCI-UPF

25 de novembre, contra la violència masclista

25N Violència masclista
Senyal per alertar i demanar ajuda en casos de violència de gènere. / Foto: Wikimedia Commons (Lord Belbury)

La Unitat d’Igualtat d’ESCI-UPF va proposar una activitat a l’alumnat amb l’objectiu d’aprofundir i reflexionar sobre la violència masclista aprofitant que el 25N és el dia internacional contra la violència de gènere.

El passat mes d’octubre, la Unitat d’Igualtat d’ESCI-UPF va realitzar els primers tallers sobre “Introducció a la perspectiva de gènere” adreçats a l’alumnat d’ESCI-UPF i que van comptar amb la participació d’una quinzena d’alumnes dels graus en Bioinformàtica i en Negocis i Màrqueting Internacionals.

En el marc de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones del 25 de novembre i el treball realitzat en aquests tallers per un grup d’alumnes, es va iniciar una reflexió sobre la violència masclista que està patint la població juvenil a partir de dos documents. El primer d’ells és l’informe de Save the Children “No es amor. Un análisis sobre la violencia de género entre adolescentes” i l’altre és l’informe sobre “La situación de la violencia contra las mujeres en la adolescencia en España” elaborat per la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere.

Malgrat les dades alarmants que aquests estudis assenyalen i els darrers esdeveniments vinculats a agressions sexuals comeses contra noies, com ara la brutal agressió d’Igualada de fa només uns dies, l’estudi sobre la Percepció de la violència de gènere a l’adolescència i la joventut realitzat al 2021 assenyala que un de cada cinc nois d’entre 15 anys i 29 anys considera que la violència de gènere no existeix, que és “un invent ideològic”.

Els resultats obtinguts a l’enquesta del Baròmetre de joventut i gènere del 2020, “La situación de la violencia contra las mujeres en la adolescencia en España” elaborat per la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere, reflecteixen les situacions de violència de gènere a l’àmbit de la parella que les noies adolescents reconeixen haver viscut alguna vegada o amb més freqüència: les d’abús emocional (“insultar o ridiculitzar”, el 17,3%), control abusiu general (“decidir per mi fins al més mínim detall”, el 17,1%) i controlar a través del mòbil (el 14,9%). L’11,1% reconeix que “s’ha sentit pressionada per a situacions de tipus sexual en què no volia participar”, el 9,6% que li han fet “sentir por”, el 8,7% que li han dit que “no valia res” i el 8% que el noi que la va maltractar “presumia d’aquestes conductes”. En preguntar per la relació amb el noi que va exercir la violència viscuda, només el 16,9% de les adolescents respon que fos el noi amb què surten actualment. La resta reconeix que és el noi amb el que sortia, volia sortir o havia sortit amb ella.

Davant d’aquestes situacions, les alumnes participants al taller destaquen uns elements clau: la normalització de les actituds i conductes violentes i el control que s’exerceix a través de les xarxes socials i els telèfons mòbils. Reivindiquen la necessitat que els joves identifiquin la violència masclista, en reconeguin els indicis i sobretot on anar en cas de patir una situació de violència masclista. La sororitat entre noies és un element que mencionen reiteradament. Davant d’això, fan un clar èmfasi en la necessitat de demanar ajuda tot inspirant confiança i seguretat i no tolerar cap mena d’agressió. Recalquen que cal fomentar vincles de respecte i igualtat entre noies i nois. Expressen una TOLERÀNCIA ZERO a la violència masclista.

Aquest taller d’ESCI-UPF forma part del cicle sobre perspectiva de gènere que la Unitat d’Igualtat d’ESC-UPF portarà a terme durant el curs acadèmic 2021-2022. El proper taller que es realitzarà serà al mes de desembre sobre “Amor romàntic i Sexpreading” (inscripcions); al mes de febrer es realitzarà el taller sobre les violències masclistes; i, finalment, al tercer trimestre, ens centrarem en les desigualtats de gènere a l’empresa.

Si estàs interessat/da en aquest taller que ja s’ha realitzat, pots consultar-ne els materials a Aulaesci, dins l’espai ESCI-UPF Igualtat i, si vols participar en els propers, només cal segueixis les comunicacions que es faran des de la Unitat d’Igualtat.

Val la pena recordar que l’Hospital Clínic és l’hospital de referència en l’atenció a les violències sexuals a persones a partir dels 16 anys d’edat i en la implementació d’un protocol específic i transversal per atendre-les. Però si has patit una situació de violència masclista o LGTBIfòbica a ESCI-UPF o en coneixes algun cas,  contacta’ns!

We also recommend you