Business

Logística de Nadal en perill

Logística Nadal
Foto: Fanáticos del hardware

Black Friday, Nadal i Reis estan en perill a causa de la crisi mundial de subministrament. Després de més d’un any i mig de pandèmia, els problemes derivats dels confinaments han afectat a la producció i la logística a nivell global.

Just abans que arribés la COVID-19 ens trobàvem en un procés d’hiperglobalització, com va explicar el professor Ramon Xifré en aquest congrés, però la pandèmia va suposar una frenada en sec.

El coronavirus ha provocat una aturada general que ha causat la crisi del transport internacional, la manca de contenidors, el tancament de ports i fàbriques, i l’escassetat de matèries primeres i productes bàsics que han afectat sectors com la tecnologia, el tèxtil o les joguines, decisius a les campanyes nadalenques. A banda de tots aquests factors, hem de sumar altres accidents que també han afectat la logística i el transport de mercaderies, com l’episodi de l’Ever Given al Canal de Suez.

Sembla que els aparells tecnològics i electrònics es poden esgotar per falta de components i per problemes amb els enviaments (incloent algunes joguines que també estan en risc) i al sector textil, tots aquells productes dels que no se’n tingui estoc acumulat segurament tindran problemes per ser servits, però aquells dels que se’n tingui estoc, tampoc està garantit que no s’esgotin.

Aquesta situació fa pensar en un augment de preus que faria difícil la campanya de descomptes previs a les festes de Nadal. El preu de càrrega dels contenidors ha pujat, alguns enviaments es fan per avió (és a dir, més cost d’enviament) per garantir que el producte arriba. Si bé és cert que aquests costos no es traslladen al preu final del producte en la seva totalitat, sí que el consumidor n’acaba assumint una part considerable.

En el cas concret d’Espanya, es preveu que les compres online creixeran un 192% aquest Nadal. I malgrat les mercaderies poguessin arribar a temps, no hi ha capacitat ni tecnologia per fer front a aquests volums.

Tanmateix l’OMC, amb Okonjo-Iweala al front, assegura que la situació no és preocupant i que es reconduirà, ara bé, no especifiquen quan.

L’anàlisi que fa l’OMC apunta que pel que fa al transport marítim, el trànsit de contenidors als ports internacionals està en màxims històrics; el cost de càrrega de contenidors ha augmentat pel creixement de les comandes; l’augment del preu de matèries primeres es deu a la reducció de les existències de productes acabats i també per això s’amplien els terminis d’entrega; i pel que fa a la manca de semiconductors que tant ha tocat el sector de l’automòbil, s’ha produït per l’augment de vendes de productes com telèfons mòbils, videojocs, etc. pel què sembla que els components tecnològics passen per un punt d’inflexió que marcarà un canvi de tendència (de fet, el comerç de semiconductors estava caient abans de la pandèmia, però s’ha recuperat i en breu s’hauria de notar a l’automoció).

Segons l’OMC, els colls d’ampolla que s’han produït en les cadenes de subministrament han estat marcats per factors climàtics, incendis en algunes fàbriques, tancament d’alguns ports… és a dir, una barreja de conjuntures que a partir d’ara aniran a la baixa. L’OMC és optimista pel que fa a la recuperació.

Però es mantenen algunes incògnites, com es recull en aquest article, què passarà amb el sector serveis (que acostuma a tenir una recuperació més lenta)?, què passarà amb l’augment de proteccionisme que ha portat la pandèmia?, quin marge d’actuació tindrà l’OMC per aprovar l’acord de liberalització comercial si els EUA en segueixen bloquejant la renovació d’òrgans jurisdiccionals?

I què passarà amb el Nadal? Com sempre, l’objectiu de les properes campanyes (Black Friday, Nadal i Reis) és vendre, però sigui com sigui, enguany caldrà també controlar tots els estadis de la cadena per assegurar la qualitat del producte, mantenir el prestigi dels venedors i les marques, i vigilar amb les ofertes per no perdre clients a causa de productes no servits. Els consumidors, per la seva banda, hauran d’estar molt atents als “chollos”, perquè segurament s’esgotaran molt més ràpid.

We also recommend you