La Unitat d’Igualtat d’ESCI-UPF va organitzar el segon taller d’aquest curs 2020-2021 dirigit als alumnes del BDBI i del GNMI. En el marc del cicle “Igualtat de gènere”, es va reflexionar sobre les diverses formes de violència masclista.
A inicis del mes d’abril, la Unitat d’Igualtat d’ESCI-UPF va realitzar el segon taller del cicle d’“Igualtat de gènere” que va centrar-se a fer una reflexió sobre les diverses formes de violència masclista. El taller, realitzat el dia 6 d’abril i adreçat a l’alumnat, va comptar amb la participació d’una quinzena d’alumnes dels graus en Bioinformàtica i en Negocis i Màrqueting Internacionals.
El taller tenia per objectiu poder identificar les diferents situacions de violències sexual i de gènere que es poden viure a la universitat i en altres contextos tot revisant la legislació vigent, els principals conceptes i formes de violència masclista, així com les característiques d’aquesta. Finalment, es van compartir elements clau per poder acompanyar i ajudar d’una forma respectuosa a les persones implicades.
Per tal de conèixer aquests conceptes, es van treballar diferents materials escrits i audiovisuals, tenint com a punt de partida un fragment d’una entrevista a Leticia Dolera feta pel Huffington Post on l’actriu reflexiona sobre el patriarcat i la violència masclista a partir de la seva pròpia experiència personal. D’altra banda, es va continuar amb la reflexió a través del curtmetratge Au bout de la rue per seguir analitzant les agressions diàries que viuen moltes noies i que malauradament estan molt naturalitzades i, sovint, queden invisibilitzades.
Unes de les reflexions més interessants van sorgir arran de la TedTalk de Marina Marroquí, una noia que va patir violència masclista entre els 15 i els 19 anys per part de la seva parella. Després de molts anys de viure aquest infern, ara és treballadora social i dedica tots els seus esforços a difondre aquesta problemàtica a través de l’organització que impulsa.
Cal destacar que aquest taller forma part del cicle de tallers sobre “Igualtat de gènere” que la Unitat d’Igualtat d’ESC-UPF porta a terme durant el curs acadèmic 2020-2021. Aquest cicle finalitzarà amb el taller sobre desigualtats de gènere a l’empresa que es durà a terme a inicis del mes de maig en col·laboració amb Economistes sense Fronteres. En aquest darrer taller també es revisaran els conceptes clau en aquest àmbit, així com l’estudi d’eines i l’anàlisi de casos pràctics, tot centrant-nos en experiències paradigmàtiques.
Si estàs interessat/da en aquest taller que ja s’ha realitzat, pots consultar-ne els materials a Aulaesci, dins l’espai ESCI-UPF Igualtat. I si vols participar en el proper taller, només cal que posis atenció a les comunicacions que es faran des de la universitat.
La commemoració del 8 de març d’aquest any està marcada principalment per les reformes legislatives encaminades a lluitar con les desigualtats existents i per les constants agressions i assassinats que segueixen patint les dones al nostre país.
Laia Serradell, responsable de la Unitat d’Igualtat, parla de les desigualtats que encara existeixen al nostre país en l’àmbit científic. En aquest sentit, el proper dia 8 ESCI-UPF organitza una xerrada amb tres científiques que es dediquen a la bioinformàtica: la biofísica Paula Petrone, la genetista Cinta Pegueroles i l’alumni del BDBI Marta Ibañez.
Amb el 2022 a punt d’acabar, tornen els rànquings i llistes del més destacat de l’any. I, com ja comença a ser tradició, a ESCIUPFNews també us portem una selecció dels articles més destacats.
Leave a message