ESCI-UPF

Sobre el paper de la burgesia

Burgesia catalana
Fragment del quadre "Interior a l'aire lliure" (1892) de Ramon Casas, un dels pintors que més va retratar la burgesia catalana del segle XIX i principis del XX i una de les figures principals del modernisme. / Foto: Wikimedia Commons (Colecció Carmen Thyssen-Bornemisza)

En una entrevista al diari Ara, dins la secció “El paper de les elits”, Albert Carreras, director d’ESCI-UPF, reflexiona sobre el paper de la burgesia catalana en l’actualitat i com ha estat la seva evolució des del segle XIX.

Albert Carreras, director d’ESCI-UPF, en una entrevista pel diari Ara dona una visió del paper de la burgesia en la societat catalana actual. A la secció “El paper de les elits”, Carreras dibuixa un marc històric d’un estament que trobem al segle XIX, quan es desenvolupa l’ús del ferrocarril i el vaixell a vapor.

Els burgesos eren els propietaris del capital o dels mitjans de producció i van aparèixer com un model alternatiu a la propietat de la terra i senyorial. Aquests primers burgesos eren empresaris que assumien riscos i que estaven orientats a generar beneficis, alguns també van ser mecenes culturals. Però al segle XX ja es veu una evolució cap al conservadorisme.

Si al principi es pot parlar de burgesos que s’uneixen perquè tenen interessos comuns (també eren semblants les seves fortunes i la seva capacitat d’influència), amb la Segona Revolució Industrial trobem burgesos molt més rics, el que explica l’aparició d’una oligarquia que va dominar el poder econòmic i polític de bona part del segle XX.

Si ens fixem en Catalunya, la burgesia ha estat més petita, formada sobretot per fabricants i sempre limitada i arraconada des de l’Estat. Carreras apunta que històricament la Catalunya industrial no agradava a Espanya i assenyala que “l’estat centralista espanyol ha obligat sempre a fer lobi a Madrid”, el que es veu amb el canvi de domicili fiscal de grans fortunes que tributen a Madrid però no hi resideixen.

Actualment la burgesia “es limita a directius d’empreses i representants locals de multinacionals”. Hi ha burgesos, però no estan unificats ni tenen els mateixos interessos. Avui la cultura està orientada al mercat, que és més variable, i a la iniciativa privada, com es veu amb el gran nombre d’start-ups “on hi ha noms estrangers, però també fills de famílies d’aquí de tota la vida, amb educació financera, que estan alerta i acostumats a saltar sobre les noves oportunitats”.

We also recommend you