ESCI-UPF

“Cal escoltar les necessitats de les persones amb discapacitat”

  • 04/12/2020
  • 1 min reading time
Dia Discapacitat
Foto: Ajuntament de Barcelona

Amb motiu del Dia Internacional de la Discapacitat, el Servei d’Inclusió d’ESCI-UPF ha organitzat una taula rodona per donar veu a les persones amb diversitat funcional i prendre consciència de la importància de la seva integració en tots els àmbits de la societat. Ingrid Ruiz, Maria Petit i Josep Maria Llop han compartit la seva experiència i han explicat com és el seu dia a dia.

Ingrid Ruiz, de 23 anys, va en cadira de rodes des que en tenia 5 a causa de la complicació d’una meningitis meningocòccica per la qual van haver-li d’amputar les dues cames. És graduada en Humanitats per la UAB i actualment cursa el Màster d’Estudis de dones, gènere i ciutadania a la UB. Per a ella, la inclusió significa la integració de totes les persones en tots els àmbits de la societat. Un escenari que avui és una utopia, amb molta feina de conscienciació i educació des de la base encara per fer, diu.

Maria Petit, de 28 anys, va adquirir una discapacitat visual total quan en tenia 18 a causa d’un accident. Actualment fa xerrades en centres educatius per promoure la diversitat i donar a conèixer la realitat de les persones invidents. A més, és cofundadora de Punt de Vista, una fundació que impulsa la recerca científica al camp de les lesions oculars. Petit ha subratllat que un dels grans problemes de la societat és la discapacitat emocional, la falta d’empatia vers la diversitat. Segons ha dit, l’empatia, l’equitat i la unitat són els ingredients necessaris per fer de la nostra societat, una societat inclusiva.

Josep Maria Llop, de 57 anys, és advocat i pateix una discapacitat visual congènita. Ha estat el primer esquiador amb ceguesa de l’Estat, així com el primer alcalde invident, diputat al Parlament de Catalunya i professor universitari de diversos centres, entre els quals ESCI-UPF. Aquest any ha engegat el projecte Universal Design for All, que també dirigeix. Llop ha posat de manifest que en les darreres dècades la societat s’ha tornat molt més inclusiva, però que encara queden molts reptes per assolir una inclusió plena. També ha esperonat les persones amb discapacitat a guanyar confiança en si mateixos, a implicar-se en la presa de decisions que els ajudin a facilitar la vida i agafar, en la mesura del possible, un compromís social.

Tots tres participants han insistit en la importància d’impulsar projectes de recerca que mirin de posar solució, ja sigui mèdica o tecnològica, a les barreres amb què es troben dia rere dia. També han dit que cal facilitar l’accessibilitat universal a tothom i, sobretot, que cal preguntar i escoltar quines són les necessitats de les persones amb discapacitat. Per últim, Llop ha afirmat que no ens hem de fixar en les discapacitats sinó en les capacitats que tenen les persones amb diversitat funcional.

We also recommend you