LCA4Climate

Tips Sostenibles

Aquest estiu: surt de tapes sostenibles!

  • 08/07/2020
  • 2 mins reading time
Les tapes, una alimentació sostenible
Foto: Pexels (Joaquin Egea)

L’estiu és sinònim de terrasses, begudes refrescants i tapes, un element essencial de la cultura espanyola que fa les delícies de tots els paladars i que, a més, pot ser sostenible. I és que, les opcions vegetarianes comporten grans beneficis ambientals, segons l’últim estudi publicat per ESCI-UPF.

Quins són els impactes ambientals de les tapes que mengem? I com es poden reduir? Aquestes preguntes han portat als Investigadors de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, la  Universidad de Cantabria i la UPF Barcelona School of Management a analitzar totes les etapes del cicle de vida (des que s’obtenen les matèries primeres fins a la seva fi de vida i la seva gestió posterior) de les tapes que consumim fora de casa a Espanya. Aplicant la metodologia d’Anàlisi de Cicle de Vida (ACV), els científics han avaluat i comparat per primera vegada els aspectes ambientals (el potencial d’escalfament global, la petjada hídrica i l’ús de la terra) i nutricionals (la ingesta d’energia calòrica i la qualitat nutricional) de 15 dinars de tapes, trobant que un dinar de tapes basat en vegetals pot reduir significativament els seus impactes ambientals.

En analitzar en quina etapa del cicle de vida es produeixen majoritàriament aquests impactes, els investigadors han trobat que l’etapa del restaurant, seguida de la producció primària, és la que més contribueix al seu potencial d’escalfament global. Així mateix, les pèrdues i el malbaratament d’aliments també juguen un paper important, contribuint significativament als impactes ambientals de les tapes. Per tant, per a assolir una alimentació més sostenible, calen estratègies per a l’eficiència energètica als restaurants, la innovació en els menús i la reducció del malbaratament alimentari, així com una major col·laboració entre els hotels, restaurants i cafeteries (sector HORECA) i l’acadèmia, segons els investigadors.

Dieta de salut planetària

Els resultats d’aquest estudi sobre les tapes espanyoles es corresponen amb la “dieta de salut planetària”, que es basa en reduir a la meitat el consum de carns vermelles i sucre i augmentar la ingesta de fruites, verdures i nous. La dieta, desenvolupada per un equip internacional de científics, pot millorar la salut i garantir la producció sostenible d’aliments per reduir els danys al planeta. A més, pot prevenir fins a 11,6 milions de morts prematures sense danyar el planeta, segons els científics. Per aconseguir-la, cal incentivar a menjar de manera més saludable, canviar la producció mundial cap a cultius variats, intensificar l’agricultura de manera sostenible, imposar polítiques més estrictes sobre els oceans i les terres i reduir el malbaratament alimentari.

Com a consumidors, aquesta dieta ens aconsella menjar aliments d’origen vegetal variats, baixes quantitats d’aliments d’origen animal, greixos insaturats en lloc de greixos saturats, i pocs grans refinats, aliments altament processats i sucres afegits. Aquestes recomanacions aplicades a les tapes i tenint en compte els seus impactes ambientals, ens donen les claus per a portar una alimentació més sostenible, també fora de casa. Raons més que suficients per escollir tapes vegetarianes.

We also recommend you