LCA4Climate

Black moms matter

Racisme embaràs
Foto: Global Grind

El racisme institucional afecta tots els aspectes de la societat. La desigualtat racial ataca la salut dels afroamericans als Estats Units, també als que encara no han nascut.

La desigualtat econòmica entre els blancs i les diferents minories que conviuen als Estats Units d’Amèrica ha estat sempre enorme. Aquesta desigualtat, motivada pel racisme institucional, no ha parat de créixer en la darrera dècada deixant dades esfereïdores. Actualment, una família afroamericana té la meitat d’ingressos i una desena part del patrimoni total que una família blanca. Al mateix temps, un graduat afroamericà cobra de mitja gairebé 4 vegades menys que un blanc amb la mateixa titulació. Aquesta desigualtat econòmica és una més de les peces de la segregació que pateix la comunitat afroamericana als EUA.

Aquestes diferències afecten també a la salut de les persones. El 19% de la població afroamericana no té cap mena d’assegurança que els protegeixi, fet determinant en les dades de la COVID-19 sobre aquestes comunitats. Per exemple, a Chicago un 72% dels morts eren membres de la comunitat afroamericana, que representa el 30% de la població de la ciutat. Un altre exemple dels efectes de la desigualtat és la taxa de mortalitat infantil, més del doble entre els afroamericans.

En relació amb aquest tema, els doctors Bruce Bekkar, Susan Pacheco, Rupa Basu i Nathaniel DeNicola han publicat un estudi sobre l’afectació del canvi climàtic en l’embaràs, demostrant com aquest afecta en major mesura les mares i nadons afroamericans.

L’estudi recull les dades de fins a 32,8 milions d’embarassos per tal d’analitzar com afecten la pol·lució i les altes temperatures en aspectes com el risc de parts prematurs, nadons nascuts morts o nadons que neixen amb pesos molt baixos, un factor que pot afectar el desenvolupament del cervell i augmentar la vulnerabilitat davant de diverses malalties.

Alguns dels resultats de l’estudi expliquen que un increment d’1ºC durant la setmana prèvia al part augmenta fins a un 6% les probabilitats de què el nadó neixi mort. També la probabilitat de naixements prematurs es multiplica (gairebé per tres) durant una onada de calor. En el cas de la pol·lució, s’han estudiat els efectes de l’ozó i el PM 2.5, detectant que una alta exposició a aquests gasos durant el darrer trimestre de l’embaràs augmenta un 42% les probabilitats que el nadó neixi mort.

Són les dones afroamericanes les més afectades ja que la capacitat econòmica d’aquestes famílies, gairebé un 30% només tenen un progenitor, els fa més vulnerables a viure en zones properes a difusors de pol·lució o en les anomenades illes de calor de les ciutats. Fet que fa a aquestes famílies molt més vulnerables al canvi climàtic i a la contaminació.

Els investigadors d’aquest estudi volen que les dades recollides serveixin per canviar la realitat. Com diu el Dr. Bekkar, “black moms matter” i ara és el moment de posar atenció en les comunitats més vulnerables. Afegeix la Dra. Hollis que “hem d’adoptar polítiques que proveeixin d’oportunitats equitatives a les comunitats de color. Si abordem el racisme estructural, crec que començarem a abordar aquests problemes.”

We also recommend you