LCA4Climate

Tips Sostenibles

Coneix les fruites i verdures d’estiu

  • 10/06/2020
  • 1 min reading time
Coneix les fruites i verdures estiu
Foto: Pexels (freestocks.org)

La producció d'aliments, el transport, les eleccions sobre un aliment o un altre, el malbaratament alimentari o els residus que generem exerceixen un gran impacte sobre el medi ambient. Per sort, amb senzills canvis com escollir aliments de proximitat i temporada, també a l'estiu, contribuïm a crear un món més sostenible.

Segons els experts, el consum d’aliments de proximitat i de temporada (principalment les hortalisses, les fruites i el peix), contribueixen al desenvolupament rural integrat al territori des del punt de vista ambiental, econòmic i social, i afavoreixen la vinculació entre els àmbits rural i urbà i els de producció i consum. Per això, als Tips Sostenibles d’avui repassem quines són les fruites i verdures d’estiu, una època rica en varietats refrescants i nutritives per contrarestar la calor i el sol.

Començant per les fruites, fins a principis d’estiu encara podrem trobar nespres, especialment rics en provitamina A i en potassi, com els albercocs, que ens acompanyaran gairebé fins al setembre. Mentrestant, ja han arribat les esperades cireres (fins a mitjan estiu), amb el seu poder antioxidant; les prunes vermelles, grogues i clàudies, riques en potassi; i les figues, una fruita rica en sucres, fibra i que conté antioxidants. Per altra banda, i amb un baix contingut en sucres i més rics en aigua, també podrem comprar préssecs, rics en provitamina A, fibra i potassi, i nectarines, que aporten vitamina C.

A més, durant aquesta temporada podrem gaudir de les dues fruites estiuenques per antonomàsia: el meló i la síndria, que són molt riques en aigua i també contenen potassi i antioxidants. I una altra fruita rica en aigua i fibra que podrem degustar serà la pera llimonera (al juliol) i blanquilla (a l’agost), que també conté potassi i tanins, que tenen acció astringent.

Pel que fa a les verdures, també hi trobem vells coneguts. Tot i que podem comprar cebes i pastanagues tot l’any, el moment de la seva collita és la primavera i, per tant, durant l’estiu conservaran la seva frescor. Una altra verdura que podem trobar tot l’any són els alls, però la seva recol·lecció és a l’estiu. Malgrat la seva mala fama, l’all té compostos de sofre que són molt beneficiosos per a l’organisme. També és el moment de consumir mongeta tendra i raves que, com els alls, contenen compostos de sofre, que són els responsables del seu gust característic i que es considera que té propietats anticancerígenes.

Molt característics també de l’estiu, ja que és el moment de la seva recol·lecció, són l’albergínia, els pebrots i els tomàquets, que aporten una gran quantitat d’antioxidants que protegeixen l’organisme, reforcen el sistema immunitari i ajuden a prevenir l’aparició de malalties. A més de la patata, que té fibra i un alt contingut en hidrats de carboni. També trobarem carabasses i carabassons, que aporten fibra soluble molt beneficiosa per als budells, i cogombres, amb un alt contingut en aigua i en vitamines.

Ara, com et proposàvem a la primavera i un cop ja coneixes quines són les fruites i verdures d’aquesta temporada, l’elecció és teva. Recorda: si escull fruites i verdures de temporada i proximitat estaràs beneficiant la teva salut i la del medi ambient!

We also recommend you