LCA4Climate

Tips Sostenibles

Porta una carmanyola sostenible

Una deliciosa forma de reduir la teva petjada de carboni

  • 15/01/2020
  • 2 mins reading time
Porta una carmanyola sostenible
Foto: pxhere.com

La teva salut i la del planeta estan més aprop del que t’imagines. Aquells aliments que millor encaixen en una carmanyola saludable, resulta que també encaixen en fer un planeta més sostenible. Continua llegint i sabràs per què.

“Aquest any menjaré millor” és un dels propòsits d’any nou menys assolits de la història de la humanitat. I és que, a l’hora de la veritat, a molta gent li costa deixar de banda els dolços, les pastes, el béicon amb patates fregides i l’entrecot de vedella i preparar una carmanyola saludable per emportar a la feina o la univeristat.

I què hi té a veure un #TipsSostenibles amb la nutrició? Doncs molt: resulta que els aliments menys saludables són, alhora, els que tenen una major petjada de carboni, és a dir, els que contribueixen més a l’escalfament global i al canvi climàtic. Posat a la inversa: els aliments més saludables són els més sostenibles. Per tant, quan escollim una carmanyola saludable estem contribuint a la sostenibilitat.

La prestigiosa revista mèdica The Lancet i la plataforma per a la transformació del sistema alimentari EAT, han fet públics els resultats de la seva recerca i estan convençuts que es pot alimentar a una població global de deu mil milions de persones de forma saludable. Això sí, cal fer canvis importants al sistema i tu hi tens un paper central en les decisions que prens dia a dia, a l’hora de preparar-te la carmanyola.

El tipus d’aliment i la seva procedència són els aspectes que més impacten en la sostenibilitat del menjar. Des de ja fa temps, el focus està posat en la producció de carn, especialment d’herbívors (vedella o ovella), que és responsable d’entre un 13 i un 18% del total d’emissions globals de gasos d’efecte hivernacle (GEH).

Cal no oblidar que un rumiant és, per davant de tot, una màquina perfecta de transformar herba en CO2 i metà, dos dels principals GEH. També la transformen en carn, però per cada quilo de carn de vaca, s’han emès l’equivalent a uns 25 kg de CO2. I això sense tenir en compte fer-lo arribar fins a casa teva (suma-hi un parell de quilos de CO2 més). Per descomptat que aquests 25 kg no surten tots de la pobra vaca. Cal tenir en compte la seva cura, en instal·lacions generalment molt tecnificades, i les extensions de terreny per cultivar el seu aliment, sovint via desforestació (és a dir, cremar boscos per fer prats de pastura).

En canvi, com a norma general, fer arribar un producte vegetal fins a casa teva emet molts menys GEH. Un quilo d’arròs o de patates ha emès per sota de 3 kg de CO2 i les fruites o les llenties al voltant d’1 kg. I a qui no li agraden les llenties? Llegums, verdures i fruites són, per tant, els nostres millors aliats a l’hora d’escollir què ficar a la carmanyola.

Així que ja ho saps: si vols fer honor a l’únic propòsit d’any nou que mai es compleix, passa’t a les carmanyoles sostenibles de verdura i llegums, abandona’t a la dolça fruita de temporada i deixa la carn per a les grans ocasions. El cos t’ho agrairà, i el planeta també.

We also recommend you