LCA4Climate

Tips Sostenibles

El Dia de la Terra arriba amb xifres rècord d’escalfament global

  • 22/04/2020
  • 2 mins reading time
Dia Internacional de la Mare Terra 2020
Foto: Pexels

El Dia Internacional de la Mare Terra se celebra cada 22 d'abril per conscienciar a tots els habitants del planeta sobre els problemes que afecten la Terra i les diferents formes de vida que s'hi desenvolupen. Enguany, aquesta efemèride arriba després d'una dècada rècord en escalfament global.

Les Nacions Unides celebren avui el Dia Internacional de la Mare Terra per recordar que el planeta i els seus ecosistemes ens donen la vida i el sosteniment, assumint la responsabilitat col·lectiva d’assolir un just equilibri entre les necessitats econòmiques, socials i ambientals de les generacions presents i futures, mitjançant la promoció de l’harmonia amb la natura i el planeta.

Aquesta efemèride ens dona l’oportunitat de conscienciar a tots els habitants del planeta sobre els problemes que afecten la Terra, la nostra llar, i les diferents formes de vida que s’hi desenvolupen, com l’escalfament global—procés d’augment gradual de la temperatura de la Terra, principalment per la intensificació de l’efecte hivernacle—. I és que, segons l’ONU, 2019 va ser el segon any més càlid al món des que hi ha dades, només per darrere del 2016, seguint una tendència que ha anat creixent dècada rere dècada des de 1980.

Segons els experts, el 1998 la concentració de diòxid de carboni atmosfèric era de 360 ppm d’aire sec, la qual cosa representava un augment del 29% respecte a la concentració d’aquest gas durant l’era preindustrial. A conseqüència d’aquest augment, la temperatura mitjana de la superfície del planeta va augmentar en 0,5 ºC durant el segle XX. Seguint aquesta tendència, el clima del segle XXI serà més càlid a causa de l’augment de concentracions dels gasos hivernacle com a resultat de les activitats humanes.

Així ho indiquen les previsions del Panell Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC, per les seves sigles en anglès), que estimen que l’escalfament global per al 2100 serà d’1,5 a 6 °C; el que suposa una rapidesa sense precedents en la història del nostre planeta. Aquest augment de les temperatures tindrà impactes significatius en el planeta, que van des de temperatures més càlides, onades de calor més fortes i el desglaç de les glaceres, fins a tempestes més intenses, huracans més perillosos, l’augment del nivell del mar i la propagació de malalties. I no només això, també impactarà en els ecosistemes provocant canvis i desaparició d’espècies, entre d’altres.

Per evitar aquesta tendència, el 2015, 200 països van signar l’Acord de París amb l’objectiu de limitar l’escalfament global a 2 °C, i fins i tot a 1,5 °C. Però, segons els científics, fins i tot si es respecten els compromisos de l’Acord, l’escalfament global podria superar els 3 °C. I això és especialment rellevant, ja que cada augment de la temperatura, per petit que sigui, augmenta la intensitat i/o la freqüència dels impactes com les onades de calor més fortes.

En aquest context, la celebració del Dia Internacional de la Mare Terra arriba en un moment clau per accelerar el ritme de les accions globals per fer front a l’emergència climàtica. Amb aquest objectiu, l’ONU busca sensibilitzar a la ciutadania per dur a terme accions individuals en el dia a dia. I recorda: “Només un petit gest pot ajudar-nos a lluitar contra el clima i accelerar la implementació de l’Acord de París”.

We also recommend you