LCA4Climate

Tips Sostenibles

Coneix les fruites i verdures de primavera

  • 01/04/2020
  • 2 mins reading time
Coneix les fruites i verdures de primavera
Foto: Pexels (Skitterphoto)

Menjar fruites i verdures de proximitat i de temporada t'ajuda a estalviar diners i, a més, és deliciós, ja que són fresques i conserven millor les propietats originals. I no només això: consumir-les redueix la contaminació produïda pel transport.

És el que es coneix com a “win-win”. Si consumeixes diàriament 5 racions de fruites i verdures de proximitat i de temporada t’assegures una dieta equilibrada i saludable i, a més, aconsegueixes que la teva alimentació sigui més sostenible i respectuosa amb el medi ambient. Però no només hi surts guanyant tu, amb el teu consum també contribueixes al desenvolupament rural integrat al territori i sostenible des del punt de vista ambiental, econòmic i social, afavorint la vinculació entre els àmbits rural i urbà i els de producció i consum.

Qui és qui

Amb l’arribada de la primavera, arriba també l’època dels colors i aromes que omplen els nostres plats i ens aporten molts beneficis per a la salut. Un àpat per a llepar-nos els dits! Acostumats, com estem molts, a anar a les grans superfícies a comprar, sovint se’ns oblida quines són les fruites i verdures d’aquesta època de l’any. Per això, avui els Tips Sostenibles s’omplen de tonalitats i sabors per a satisfer a tots els paladars, i ajudar-te a portar una alimentació sana i sostenible (no podia ser menys).

Comencem el nostre recorregut per les varietats fruiteres de temporada amb els cítrics: les taronges i mandarines es van acabant de mica en mica, així que si t’agraden ara és la teva abans no s’acabin! En qualsevol cas, pots escollir també les maduixes o els maduixots, una de les fruites que conté més vitamina C i que podràs trobar durant tota la primavera. Una mica més endavant veuràs les primeres prunes (vermelles, grogues o clàudies) al mercat, una font important de fibra que també t’aportarà potassi i antioxidants. I també començaràs a veure nespres (compte que només els podràs gaudir d’abril a juny), especialment rics en provitamina A i en potassi; com els albercocs que podràs comprar cap al maig i fins a l’estiu. El maig també trobaràs cireres, que aporten antioxidants. Finalment, a la fi de la primavera podràs comprar nabius que són rics en fibra, potassi i vitamina C, i també tenen un alt contingut en antioxidants. Fins aquí les fruites.

Passem ara a les verdures, primordials per a la nostra nutrició i salut, ja que són riques en vitamines, minerals i fibres. Ara, com que encara fa fred, encara pots aprofitar per comprar els darrers porros, carxofes, cols, bròquils, bledes i espinacs, aliments que aporten fibra, proteïnes, vitamina A i C, entre d’altres, i minerals com el calci, el ferro o el potassi; que desapareixeran quan arribi el bon temps. En aquesta estació trobaràs enciam i raves per a amanida, amb un alt contingut en aigua i pobres en calories; mongeta tendra, faves i pèsols, rics en fibra; i espàrrecs, rics en fibra (també), potassi i vitamina A i C. Finalment, i encara que hi hagi cebes i pastanagues (riques en vitamina A i C) tot l’any, aquest és el moment de la seva collita.

Ara que ja coneixes qui és qui en aquesta estació, t’has convençut? Escull fruites i verdures de temporada i proximitat i beneficia la teva salut i la del medi ambient!

We also recommend you