LCA4Climate

Tips Sostenibles

3 idees per a una primavera més sostenible

  • 25/03/2020
  • 2 mins reading time
3 idees per a una primavera més sostenible
Foto: PxHere

La recentment estrenada primavera arriba enguany des de casa. El confinament pel coronavirus durarà 15 dies més com a mínim i això ens obliga a adaptar-nos a unes circumstàncies que, malgrat tot, poden tenir la seva part positiva: més temps per a reflexionar i contribuir a la sostenibilitat amb les nostres accions.

La primavera és una de les estacions de l’any que més canvis produeix a la natura, les plantes i els arbres floreixen i comença l’etapa de reproducció de moltes espècies animals. Tot això, enguany ho veiem (amb sort) des de la finestra de casa. Però, no per això l’esperit de la primavera és menys contagiós i, per a no perdre els bons costums, avui et portem 3 idees que poden ajudar-nos a viure (i gaudir) una primavera més sostenible.

1. Fes neteja pensant en les 4 “R” (reduir, reciclar, reutilitzar i repensar). Són molts els qui aprofitem aquests dies de confinament a casa per a posar-nos al dia amb la neteja d’armaris, papers o llibres. Els anglosaxons tenen un terme per a referir-se a la neteja de casa que coincideix amb l’arribada de la primavera: “spring-clean”. La idea és netejar a fons la casa i aprofitar per a llençar tot allò que no volem o no fem servir. Ara bé, des d’una òptica sostenible, cal transformar aquest “llençar” per guardar (malgrat que ara no ho facis servir, pot tenir un ús en el futur: Si no està trencat, per què reemplaçar-lo?), donar (demana a familiars i amics si ho volen, ofereix-lo a la xarxa o, quan hagi acabat el confinament, dona-ho a aquells que més ho necessiten), reutilitzar (pots fer servir papers o caixes de cartró usats i pintats o retallats en forma de flors, per exemple, per a decorar la casa) o reciclar. Finalment, si no hi ha alternativa, llença aquells articles que realment no tenen un altre propòsit útil.

2. Prepara compost casolà per a reduir residus. Amb el confinament, ja no tens excusa per no fer-ho, comença el teu compost! És molt més fàcil del que sembla i ens permet reciclar certs materials i restes de menjar per a convertir-los en un adob orgànic de bona qualitat, sense comprar fertilitzants. El que pots incloure en el compost és: restes de menjar com pells de verdures i fruites, branques i fulles seques de plantes, productes de paper com diaris o cartró, closques d’ou triturades, marro de cafè, etc. Un cop tinguis el contingut clar, els passos bàsics per preparar un compost casolà de qualitat són tres: preparar un recipient per a fer servir com a compostador, anar afegint els residus orgànics per capes i anar hidratant bé el teu fertilitzant orgànic. Aquest compostatge ben segur reduirà dràsticament els teus residus. I, en conseqüència, les sortides per llençar les escombraries (tot són avantatges).

3. Planta un petit hort urbà per a tornar a connectar amb la natura. Aprofita els envasos de plàstic de iogurt per a fer el petit hort urbà que sempre has volgut (amb reminiscències a la infantesa incloses). Només necessites un envàs usat i net, cotó, aigua i llegums (mongetes, llenties o cigrons). Quan ho tinguis, humiteja bé amb aigua un tros de cotó i col·loca un dels llegums al seu interior, per a introduir-lo a continuació en l’envàs. Repeteix aquesta operació amb tants envasos i llegums com tinguis i col·loca’ls en una zona on rebin molta llum però no directament. En uns dies veuràs com les plantes comencen a brotar. Per trasplantar-les a un test hauràs d’esperar fins que tinguin arrels suficients. Però, si tens terra a casa, pots anar omplint a poc a poc l’envàs per afavorir el seu desenvolupament fins que arribi el moment de trasplantar-los. Amb tot, aquesta senzilla activitat ens permet prendre consciència de com funciona el medi ambient i assumir la necessitat de cuidar-lo i preservar-lo.

Aquestes són accions modestes que segurament ens podem permetre dur a terme, sense necessitar material addicional i respectant el confinament, per a tenir cura del medi ambient. T’hi animes?

We also recommend you