ESCI-UPF

A prop d'ESCI-UPF

El convent de Sant Agustí Vell

Un convent amb gust de xocolata

Convent Sant Agustí
El pati interior del convent de Sant Agustí Vell. / Foto: Crealidades

A menys de 100 metres d’ESCI-UPF hi ha el convent de Sant Agustí Vell. Us descobrim com aquest antic convent del segle XIV s’ha convertit en un espai dedicat a l’art emergent, el museu de la xocolata i un arxiu des d’on es pot resseguir la història de Barcelona a través de les fotografies.

És possible que alguna vegada, fent una cervesa a la terrassa de la universitat, us hagueu preguntat què és l’edifici de color vermellós que es veu a l’altra banda del carrer Comerç. Els més espavilats, de fet, potser haureu vist una gran pancarta que anuncia “Museu de la Xocolata”. Doncs bé, heu de saber que aquest edifici és molt més que això.

La història de l’edifici es remunta al segle XIV, quan la comunitat de monjos agustins de la ciutat van començar a construir el seu convent. Va servir com a edifici religiós durant gairebé 400 anys i de fet, si entreu a dins el pati (obert de 9 a 22h), encara hi podreu veure restes de l’arquitectura del convent: una part del claustre i un lateral del què havia sigut l’església.

Amb la Guerra de Successió (1702-1714) i la construcció de la fortalesa militar de la Ciutadella, els agustins es van haver de traslladar a un nou convent al Raval. L’espai que ocupaven fins llavors es va convertir en una caserna militar i, entre 1754 i 1803, va ser la seu de l’Acadèmia Militar de Barcelona. El complex va mantenir la seva funció militar fins ben entrat el segle XX, quan el 1987 l’Ajuntament va decidir comprar l’antic convent, remodelar-lo i convertir-lo en seu de diferents institucions.

La primera en aterrar va ser l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. L’arxiu conserva més de tres milions de fotografies, des de 1844 a l’actualitat. La major part tenen Barcelona com a protagonista i constitueixen el testimoni gràfic de grans esdeveniments que han marcat la història de la ciutat: l’Exposició Universal de 1888, l’obertura de la Via Laietana, l’Exposició Internacional de 1929, la Guerra Civil, els Jocs Olímpics… L’entrada és gratuïta, i sovint s’hi fan exposicions temporals. Actualment hi trobareu la mostra Gràfica anarquista. Fotografia i revolució social 1936-1939, que es pot veure fins l’1 de maig.

La institució més famosa del complex és el Museu de la Xocolata. Obert l’any 2000 com a iniciativa del Gremi de Pastissers, ofereix un recorregut per la història de la xocolata i el procés que converteix la llavor del cacau en el famós dolç que enamora petits i grans. L’entrada costa 6€ i, com que és molt probable que durant la visita se us faci la boca aigua, teniu la possibilitat de participar en alguns dels tastos, degustar tot tipus de xocolata a la cafeteria o comprar-ne a la botiga.

Per últim, el convent de Sant Agustí és també el centre cívic del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Organitza un munt de tallers, activitats i propostes culturals majoritàriament enfocades al món de l’art emergent i la creació multimèdia. A més, si mai us ve de gust fer una pausa i desconnectar, el bar del convent us ofereix la possibilitat de fer un cafè o un vermut aixoplugats per unes arcades gòtiques del segle XV.

We also recommend you