ESCI-UPF

A prop d'ESCI-UPF

La Via Laietana

L’obertura traumàtica del carrer que separa els barris del Gòtic i el Born

Via Laietana
Foto: Shutterstock

Si mai heu viscut una nit màgica com la d’ahir des de Barcelona, sabreu que la Via Laietana és un dels carrers principals de la cavalcada de Reis. El que potser no sabeu és que la construcció d’aquesta via ara fa poc més de 100 anys va canviar per sempre l’aparença del centre històric de la ciutat.

Fins el 1908, allà on ara hi ha la Via Laietana hi havia carrerons estrets de cases baixes, palaus medievals i convents: era la continuació natural del què avui és el barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Amb el creixement de la Barcelona industrial es va veure la necessitat d’ordenar la ciutat i, a mitjan del segle XIX, el Pla Cerdà ja va preveure l’obertura d’una via que connectés l’Eixample amb el casc antic.

La idea no es va arribar a materialitzar fins al segle XX, amb l’arribada de republicans i catalanistes a l’Ajuntament. La burgesia catalana demanava una via de comunicació més directe amb el centre, es volia sanejar un barri poc ventilat i insalubre i controlar els disturbis de manera més ràpida i eficaç.

Les obres es van fer entre 1908 i 1913, i hi van participar alguns dels arquitectes de més renom del moment com Domènech i Montaner o Puig i Cadafalch. L’obertura de la Via Laietana va deixar a la vista les muralles romanes i medievals, es van obrir els túnels per fer-hi passar el metro i va modernitzar el centre de la ciutat. Però (oh sorpresa!) va ser una operació urbanística bastant fosca on la burgesia es va enriquir a través de l’especulació immobiliària. La construcció de la Via Laietana va afectar aproximadament 2.200 habitatges i unes 10.000 persones. La majoria d’elles van tenir molt poc temps per anar-se’n i van haver de deixar casa seva sense cap tipus d’indemnització.

A més, donat el lloc d’obertura, es van perdre molts edificis de gran valor històric i artístic. Per sort, alguns d’ells van ser traslladats pedra a pedra en altres punts de la ciutat (com la casa Padellàs, actual seu del MUHBA) o se’n van conservar elements que van ser recol·locats en noves construccions. De fet, amb moltes de les restes que es van salvar, uns quants anys més tard, es va crear i donar un nou aspecte al que avui coneixem com a barri Gòtic.

Durant els anys 20 i 30 del segle passat la Via Laietana es va convertir en el centre de negocis de Barcelona. S’hi van instal·lar les seus de les principals institucions econòmiques de la ciutat, així com empreses dedicades a la logística i l’exportació degut a la proximitat amb el port. Els edificis més emblemàtics del carrer es van construir seguint l’estil de l’escola de Chicago, cosa que dona a la Via Laietana una retirada a la Gotham de Batman. Els més coneguts són l’edifici de Correus, la seu de la Caixa de Pensions, la Casa de la Seda o la Casa Cambó, que quan es va inaugurar era l’edifici més alt de Barcelona.

Aquesta és la història d’un carrer que actualment ha quedat desvirtuat pels embussos de trànsit, les manifestacions i que, durant molt de temps, en època de Franco, va ser tristament famós per les tortures que es van cometre a la comissaria de policia que encara avui hi ha al número 43.

We also recommend you