ESCI-UPF

A prop d'ESCI-UPF

L’Arc de Triomf

Arc de Triomf
Foto: Arxiu ESCI-UPF

Situat entre el Passeig de Sant Joan i el Passeig Lluís Companys, és un dels monuments més “instagramables” de la ciutat. Molts de vosaltres hi passeu pel costat gairebé cada dia per arribar a ESCI-UPF i estem segurs que li heu fet més d’una foto. Però us heu preguntat mai què hi fa un arc com aquest plantat al mig de la ciutat?

Els arcs de triomf existeixen des de l’Antiguitat i, com indica el seu nom, serveixen per commemorar gestes militars. Els més antics els trobareu a Roma, però també n’hi ha a París, Munic o llocs tan llunyans com Nova Delhi i Pyŏngyang. El de Barcelona, però, és diferent: no va ser aixecat per celebrar cap victòria sinó com un homenatge a l’art, la ciència i la indústria.

I com és això? Doncs perquè l’Arc de Triomf era la porta d’entrada a l’Exposició Universal que es va celebrar a Barcelona el 1888. Les exposicions universals van ser una de les grans cites de la segona meitat del s. XIX que reunien els últims avenços tecnològics, científics i artístics dels països representats. A més, eren una gran oportunitat perquè les ciutats amfitriones es mostressin com un aparador de la modernitat cap a la resta del món.

L’Arc de Triomf, com bona part de l’arquitectura construïda per aquella ocasió, havia de ser enderrocat un cop s’acabés l’Exposició Universal, però va agradar tant als barcelonins que ha aguantat dempeus fins avui. I què és allò que el fa especial?

El primer que salta a la vista és el material de construcció. La majoria d’arcs de triomf estan fets de marbre, un material considerat noble. El de Barcelona, en canvi, és de maó. El maó està associat a la indústria, un àmbit on Barcelona era capdavantera a l’època. D’altra banda, si us hi apropeu, podreu veure la decoració carregada de simbolisme. A la part alta de l’arc hi trobareu algunes de les escultures més rellevants que representen les nacions participants a l’Exposició, la ciutat de Barcelona, l’escut reial o, a les torres rematades per corones, figures alades que simbolitzen la Fama.

Decoració Arc de Triomf

Alguns dels panells i figures decoratives que es poden veure a la part alta de l’Arc de Triomf. / Foto: Arxiu ESCI-UPF

També són simbòlics els quatre pals de bandera que envolten l’arc arribant des del Passeig de Sant Joan i que molt probablement us hagin passat desapercebuts. Perquè l’entrada de l’Exposició fos més lluïda es van col·locar aquests quatre màstils, que a nivell decoratiu guarden certa relació amb la decoració de l’arc. Si hi pareu atenció podreu veure l’escut de Barcelona, palmes, garlandes i el casc alat de Jaume I situat en el punt més alt de l’asta.

Avui tota aquesta èpica ha quedat enrere i l’Arc de Triomf s’ha convertit en el teló de fons per a concerts multitudinaris i el decorat perfecte per les selfies dels turistes, els patinadors i ballarins amateurs. I durant el 48h Open House que se celebra cada octubre a Barcelona, els que no patiu de vertigen teniu la possibilitat de pujar els 30 m d’alçada i gaudir d’unes vistes espectaculars des de la terrassa.

Així doncs, després de tota aquesta informació, esperem que la propera vegada que passeu pel costat us el mireu amb uns altres ulls!

We also recommend you