ESCI-UPF

A prop d'ESCI-UPF

Museu Picasso

Museu Picasso
Un dels patis porticats on s'ubica el Museu Picasso. / Foto: Ajuntament de Barcelona

El Museu Picasso, situat al carrer Montcada, és un dels més importants de la ciutat. Avui us expliquem com va sorgir la idea d’obrir un museu dedicat a l’obra de Picasso i què és allò que el fa tan especial.

El Museu Picasso de Barcelona va obrir les seves portes el 1963. La data no és un detall sense importància: el 1963 Espanya vivia encara sota la dictadura de Franco i obrir un museu dedicat a un dels republicans més famosos del món no va ser feina fàcil. La importància de l’artista i la gestió del seu bon amic Jaume Sabartés, que va donar nom al museu durant els primers anys i va aportar la majoria d’obres que formaven part de la col·lecció inicial, van fer que Barcelona es convertís en la primera ciutat del món en acollir un museu dedicat a Picasso i va ser l’únic que es va posar en marxa quan l’artista encara era viu.

Però per què Picasso va triar Barcelona per obrir un museu on exposar la seva obra? Tot i que va néixer a Màlaga, Pablo Ruiz Picasso va viure a Barcelona des de 1895 fins a 1904 (amb estades intermitents a Madrid i París) i al llarg de la seva vida va mantenir les amistats i el vincle amb la ciutat.

Tenia 14 anys quan va arribar a Barcelona amb la resta de la seva família i va començar a formar-se com a pintor, on va demostrar l’enorme talent que tenia amb els pinzells. Un exemple d’això és l’obra Primera comunió, que avui podeu veure al museu i que va pintar quan només tenia 15 anys. Marcat pel suïcidi del seu amic Carles Casagemas i amb la voluntat de créixer com a artista i guanyar-se la vida com a pintor es va traslladar definitivament a París el 1904, tot i que va anar tornant a Barcelona fins a l’esclat de la Guerra Civil.

Actualment el Museu Picasso conserva més de 4.000 peces de l’artista, la majoria de la seva etapa de joventut, cosa que ajuda a desmentir la idea absurda que Picasso només pintava figures cubistes o que, directament, no sabia pintar. La col·lecció del museu serveix sobretot per repassar els inicis de la trajectòria artística de Picasso: l’etapa de formació a Barcelona i a Madrid, les primeres estades a París, l’època blava i els inicis de l’època rosa. Entre les principals obres que es troben el museu hi ha Ciència i Caritat, L’espera (Margot), la sèrie dedicada a Las Meninas o la ja citada Primera comunió.

Un altre dels motius que fan que la visita al Museu Picasso valgui la pena és la seva ubicació, un lloc on l’art contemporani es troba amb la Barcelona medieval. El museu està situat en un conjunt de cinc palaus del carrer Montcada, que durant l’edat mitjana era el lloc de residència de les famílies nobles de la ciutat. Així doncs, el Museu Picasso és també una bona mostra de l’arquitectura gòtica civil catalana aixecada entre els segles XIII i XIV.

L’any 2019 el Museu Picasso va rebre més d’un milió de visites, cosa que el situa com el segon equipament cultural més visitat de Barcelona, només per darrere del Born CCM. Normalment el museu obre tots els dies de la setmana, el preu de l’entrada són 12€ (7€ per als menors de 25 anys) i el primer diumenge de mes la visita és gratuïta. Amb l’epidèmia de coronavirus, però, l’activitat del museu s’ha vist afectada. Per aquest motiu el Picasso ofereix la possibilitat de fer un tour virtual des de la pàgina web i ha programat un conjunt d’activitats que podeu seguir a través de les seves xarxes socials.

We also recommend you