ESCI-UPF

Albert Massana, involucrar-se té la seva recompensa

Va ser guardonat en la darrera edició de les pràctiques del GNMI per la seva dedicació i professionalitat

  • 06/06/2019
  • 2 mins reading time
pràctiques d'empresa
Albert Massana, guardonat amb el Premi de pràctiques del GNMI d’ESCI-UPF

No sempre és fàcil posar un peu en el món laboral: el desconeixement, els dubtes i les pors del primer dia, del què diran, de si ho faré bé o malament... són sentiments íntims i personals que s’esvaeixen quan un afronta amb professionalitat un repte com el de les pràctiques d’empresa.

No hi ha més claus ni més explicacions. Albert Massana, ara alumne de quart del GNMI, va fer el que s’ha de fer: agafar aquest repte com si fos una primera feina. És cert que, com molts altres joves abans, havia passat per altres experiències professionals, però pròpies de l’edat i del lloc on va néixer. Aquesta era, ara sí, la primera que es duia a terme en el seu àmbit professional present i futur: el de la internacionalització de les empreses. De fet, la seva brillant trajectòria i tasca feta va merèixer un guardó a les millors pràctiques d’empresa.

Durant quasi un any va estar a PIMEC, al seu departament internacional. I allà va aprendre i va col·laborar desinteressadament amb els seus companys. Aspecte aquest, el de la seva entrega i dedicació, que els seus superiors van saber valorar i apreciar. Ell mateix recorda la seva experiència en aquesta organització empresarial: “em va donar molta versatilitat”.

I no és estrany que Massana digui això perquè durant tots els mesos que va passar a PIMEC, va poder fer múltiples feines i responsabilitats. De fet, el millor de tot és que, des de llavors, és conscient de “què és i què significa exportar” i, sobretot, el temps i diners que dur a terme aquesta aposta significa i representa per a qualsevol empresa.     

Durant la seva estada, va fer una intensa tasca de recerca de noves oportunitats per a empreses ben diverses, d’analitzar la competència, de buscar clients i agendar reunions, així com atendre trucades amb clients internacionals.

En aquest sentit, tenia una avantatge, aquest lleidatà de l’Alta Ribagorça, concretament de Pont de Suert, té un pare professor d’anglès. I d’ell va aprendre, entre altres coses, la importància dels idiomes i de com viatjar obre els ulls i ajuda a relativitzar i conèixer altres cultures i mentalitats. Així, a més del català, el castellà i l’anglès, Massana va estudiar francès a l’escola, alemany a ESCI-UPF i a l’Escola Oficial d’Idiomes, i rus.

Aquesta passió i facilitat per conèixer altres cultures, a més d’heretada, també la va desenvolupar en etapes anteriors a la seves pràctiques. Uns mesos abans va viure una experiència que ell recorda inoblidable: Quebec. Al Canadà, en un programa d’intercanvi universitari, va conviure amb nord-americans, asiàtics i africans. Un entrenament pel que faria desprès interactuant amb clients d’altres països.  

Un aspecte clau de l’èxit de la seva feina i, en darrera instància, de l’èxit exportador és fer un esforç per conèixer i tractar l’altre: la seva mentalitat, tradició i cultura, la seva manera de comportar-se i, com ell diu, “parlar o intentar parlar el seus idiomes és una manera de mostrar respecte i interès per ells, i això sempre ajuda”.

Aquest coneixement i aquesta empatia per l’altre és la base, després hi ha altres habilitats a desenvolupar. I aquestes, algunes intangibles, sempre amb la millor de les predisposicions, són les que va desenvolupar a la patronal de les petites i mitjanes empreses. El millor de tot és que, a més de qüestions pràctiques i rutinàries sobre el dia a dia d’un departament exportador, Massana va haver de submergir-se en sectors econòmics tan dispars i diferents com el de la cosmètica, els productes de neteja, l’alimentació, les joguines o la maquinària.

Això sí, sempre amb ganes, sempre amb passió i amb la millor predisposició de donar un cop de mà als qui tenia sempre al seu costat.   

We also recommend you