ESCI-UPF

Millennials amb maleta

Acte d'homenatge al Dr. Antoni Subirà

De la publicació de les dades de comerç internacional referides a 2017 es desprèn que les exportacions continuen augmentant, però menys del que augmenten les importacions.

Cal valorar el paper que les estratègies d’internacionalització juguen en les empreses, els recursos financers que fan falta per afrontar aquest procés d’inversió i també el factor que, segons el meu parer, és clau: les persones que han liderar els processos d’internacionalització.

Des d’una perspectiva d’entorn macroeconòmic, es podrien afegir les consideracions sobre la major aportació de la demanda exterior al creixement de l’economia espanyola i també sobre les conseqüències que pot tenir el canvi en la política monetària del BCE, que fins ara ha consistit a donar un suport entregat i incondicional a la recuperació econòmica.

Mentre li donava voltes a quin tema podia escaure millor per comentar les darreres dades de comerç internacional, ESCI-UPF va organitzar un acte molt emocionant per a nosaltres i, diria, també de certa rellevància pel país.

A principis de 2018 va morir el Dr. Antoni Subirà, professor universitari, conseller de la Generalitat de Catalunya i, entre molts d’altres mèrits, una figura clau en la creació d’ESCI-UPF junt amb l’Antoni Rovira, primer gerent i indiscutible impulsor de l’escola. El passat 7 de març, li vam fer un acte d’homenatge en el qual hi va intervenir, entre altres, en Josep Maria Rosanas, primer conseller acadèmic d’ESCI-UPF i bon amic de l’Antoni Subirà, i el tercer pilar en la creació de l’escola. En Josep Maria Rosanas va compartir un bon grapat d’anècdotes dels primers temps d’ESCI-UPF i em va cridar especialment l’atenció la visió clara d’en Subirà que calia formar persones, amb un grau universitari específic, perquè agafessin la maleta i anessin món enllà a vendre i obrir mercats.

Això no tothom ho va entendre llavors – tant se val, n’hi va haver prou que algunes persones il·lusionades i treballadores s’ho creguessin per poder crear ESCI-UPF i formar els graduats que l’escola ha donat des de llavors a les empreses i a la societat. I avui continuem, ara amb un toc millennial, formant professionals que puguin agafar la maleta i sortir a explorar mercats. Cada vegada que algú se’n surt i té un petit o gran triomf als mercats internacionals fa que la nostra economia – i la nostra societat – siguin més fortes i més obertes. Diria que aquest era un dels objectius dels fundadors d’aquesta institució i que aquesta fita és avui més necessària que mai.

Per cert, una de les darreres contribucions del professor Subirà a ESCI-UPF va ser el discurs de graduació, o commencement speech segons va dir ell mateix, com a padrí de la promoció 2015, titulat “L’ofici de directiu i l’ètica”. Molt vigent, molt penetrant i molt recomanable per a tothom, siguis millennial o no.

We also recommend you