ESCI-UPF

International Business Days ACCIÓ

Canvis en la cadena de subministrament a l’Amèrica Llatina

  • 25/04/2023
  • 1 min reading time
ACCIÓ Focus Amèrica Llatina
Foto: ESCI-UPF

En el marc dels International Business Days que ACCIÓ ha organitzat del 24 al 28 d’abril, ESCI-UPF ha acollit una ponència per conèixer quines són les oportunitats de negoci a l’Amèrica Llatina.

Els directors de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions d’ACCIÓ de Ciutat de Mèxic (Gabriela Gándara), Bogotà (Xavier Roca) i São Paulo (Josep Maria Buades), tres de les economies més fortes de l’Amèrica Llatina, han conversat sobre alguns dels reptes econòmics i empresarials de la regió.

Els directors de les oficines llatinoamericanes ha intentat esbossar les raons per les quals les economies de la regió, a diferència d’altres i països emergents, no han acabat de fer el salt que molts pronosticaven a finals dels anys 70.

Gabriela Gándara ha parlat del pes que la política i la falta d’una tradició democràtica forta han tingut en el fre del creixement econòmic. Per la seva banda, Xavier Roca també ha mencionat que “tendim a veure l’Amèrica Llatina com un tot homogeni, i això és un error”.

Josep Maria Buades, en canvi, ha posat l’accent en què les economies llatinoamericanes tenen una alta dependència de les matèries primeres i sovint van a remolc de la cotització de les commodities.

Un altre dels temes que han centrat la xerrada han estat els diferents intents d’integració a l’Amèrica Llatina i perquè no han acabat de prosperar. Gándara ha parlat de les fortes desigualtats existents en el si dels propis països com un del motius que expliquen aquest fre, així com també de la necessitat d’apostar per una producció que complementi el mercat de matèries primeres.

Roca també ha parlat de les reticències de molts països de cedir part de la seva autonomia, una condició sine qua non a l’hora d’emprendre un projecte d’integració supranacional. Buades ha fet referència a la manca d’infraestructures (per una falta d’inversió però també per les dificultats que presenta l’accidentada geografia del continent).

En la part final de la sessió s’ha abordat el nou rol de la Xina en les relacions amb els països de l’Amèrica Llatina, una regió que històricament sempre havia seguit els passos dels Estats Units. En aquest aspecte, els directors de les oficines d’ACCIÓ han explicat com molts dels països no tanquen files amb els EUA sinó que es plantegen una estratègia polivalent i busquen diversificar mercats.

Per acabar, Gándara, Roca i Buades han subratllat les oportunitats de negoci que Mèxic, Colòmbia i Brasil ofereixen per a les empreses catalanes que busquen instal·lar-se i fer el salt a l’Amèrica Llatina.

 


Per a tots aquells que no hagin pogut seguir la sessió en directe, es pot recuperar en aquest enllaç.

We also recommend you