Perspectives de creixement a la Xina i al sud-est asiàtic
07/03/2023
1 min reading time
Foto: ESCI-UPF
En el marc dels International Business Days que ACCIÓ celebra durant la setmana del 6 al 10 de març, ESCI-UPF ha acollit la xerrada sobre les perspectives de creixement a la Xina i al sud-est asiàtic.
Al llarg d’una hora, els directors de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions d’ACCIÓ a Beijing (Gao Wei), Hong Kong (Madrona Marcet) i Singapur (Jordi Maluquer) han desgranat la situació econòmica i empresarial de la Xina i el Sud-est asiàtic i les oportunitats de negoci que aquesta àrea estratègica presenta per al teixit empresarial català.
Un dels primers punts tractats a la xerrada ha estat el desacoblament de la dependència de les economies occidentals respecte el gegant asiàtic, que no serà una operació ni ràpida ni fàcil. De fet, tots tres directors han coincidit en dir que la diversificació passarà de manera quasi segura per l’estratègia China +1, és a dir, complementar la producció amb altres països, com pot ser Vietnam, però sense deixar d’operar del tot a la Xina.
Gao Wei, director de l’Oficina de Beijing, també ha parlat del sotrac econòmic de les polítiques de covid zero per a la Xina, amb la pèrdua de confiança dels mercats estrangers. Ha subratllat que aquestes maniobres cal entendre-les des d’un pla polític i que responen als interessos del govern xinès.
Wei també ha posat de manifest les conseqüències que això ha tingut per a una societat que ha viscut el passatge de la política del fill únic a la política del nét únic: i és que, després d’acumular riquesa durant dues generacions, els xinesos han hagut de fer front per primer cop a una crisi econòmica i d’abastiments.
Els més de 60 assistents que han seguit l’acte de manera presencial com per streaming, s’han pogut fer una idea de les principals característiques de cada mercat així com de la regió econòmica que conforma l’ASEAN, l’Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic.
Per últim, els ponents també han parlat de la tipologia d’empreses que acostumen a contactar amb ACCIÓ per obrir mercat a l’Àsia i de la nova tendència que, en els últims anys, estan marcant les startups (especialment les tecnològiques).
Pel que fa a les facilitats i als entrebancs amb què s’acostumen a trobar les empreses catalanes que volen posar un peu a la regió, Madrona Marcet, directora de l’Oficina de Hong Kong, ha explicat que cal fer una bona previsió i planificació inicial i tenir en compte que el retorn de la inversió no serà immediat, però que un cop assentades les bases són mercats que tenen molt per oferir.
Per a tots aquells que no hagin pogut seguir la sessió en directe, es pot recuperar en aquest enllaç.
The students of the Master of Science in International Business, jointly offered by UPF-BSM and ESCI-UPF, and the students of the Bachelor’s Degree in International Business and Marketing, attended the masterclass of Santiago Garcia-Milà, Deputy Director General of the Port of Barcelona.
Durant més de 20 anys, el viatger musulmà més important de l’edat mitjana va recórrer l’Àsia, l’Àfrica i part d’Europa mogut per les seves ànsies de coneixement i d’aventura. Battuta va recollir els seus periples amb tota mena de detalls en un llibre, la Rihla, un document extraordinari per descobrir com era el món del segle XIV.
Manuel Mora, GNMI student, shares the main ideas concerning his TFG “Chinese State-owned Enterprises: Role on China’s Geopolitics and the Belt and Road Initiative”. This project explores how Chinese companies take advantage of their unique resources to come first before competitors while securing strategic investments abroad.
Leave a message