ESCI-UPF

International Business Days | ACCIÓ

Perspectives de creixement a la Xina i al sud-est asiàtic

  • 07/03/2023
  • 1 min reading time
Perspectives econòmiques ACCIÓ
Foto: ESCI-UPF

En el marc dels International Business Days que ACCIÓ celebra durant la setmana del 6 al 10 de març, ESCI-UPF ha acollit la xerrada sobre les perspectives de creixement a la Xina i al sud-est asiàtic.

Al llarg d’una hora, els directors de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions d’ACCIÓ a Beijing (Gao Wei), Hong Kong (Madrona Marcet) i Singapur (Jordi Maluquer) han desgranat la situació econòmica i empresarial de la Xina i el Sud-est asiàtic i les oportunitats de negoci que aquesta àrea estratègica presenta per al teixit empresarial català.

Un dels primers punts tractats a la xerrada ha estat el desacoblament de la dependència de les economies occidentals respecte el gegant asiàtic, que no serà una operació ni ràpida ni fàcil. De fet, tots tres directors han coincidit en dir que la diversificació passarà de manera quasi segura per l’estratègia China +1, és a dir, complementar la producció amb altres països, com pot ser Vietnam, però sense deixar d’operar del tot a la Xina.

Gao Wei, director de l’Oficina de Beijing, també ha parlat del sotrac econòmic de les polítiques de covid zero per a la Xina, amb la pèrdua de confiança dels mercats estrangers. Ha subratllat que aquestes maniobres cal entendre-les des d’un pla polític i que responen als interessos del govern xinès.

Wei també ha posat de manifest les conseqüències que això ha tingut per a una societat que ha viscut el passatge de la política del fill únic a la política del nét únic: i és que, després d’acumular riquesa durant dues generacions, els xinesos han hagut de fer front per primer cop a una crisi econòmica i d’abastiments.

Els més de 60 assistents que han seguit l’acte de manera presencial com per streaming, s’han pogut fer una idea de les principals característiques de cada mercat així com de la regió econòmica que conforma l’ASEAN, l’Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic.

Per últim, els ponents també han parlat de la tipologia d’empreses que acostumen a contactar amb ACCIÓ per obrir mercat a l’Àsia i de la nova tendència que, en els últims anys, estan marcant les startups (especialment les tecnològiques).

Pel que fa a les facilitats i als entrebancs amb què s’acostumen a trobar les empreses catalanes que volen posar un peu a la regió, Madrona Marcet, directora de l’Oficina de Hong Kong, ha explicat que cal fer una bona previsió i planificació inicial i tenir en compte que el retorn de la inversió no serà immediat, però que un cop assentades les bases són mercats que tenen molt per oferir.


Per a tots aquells que no hagin pogut seguir la sessió en directe, es pot recuperar en aquest enllaç.

We also recommend you