ESCI-UPF

MésEuropa

Mercosur i la UE, més a prop

Mercosur UE
Foto Shutterstock

El podcast “MésEuropa”, dins el mòdul Jean Monnet d’ESCI-UPF, tracta les relacions comercials entre la UE i el Mercosur. Un acord que ha trigat prop de 20 anys de negociacions, però que obre moltes possibilitats.

Contra tot pronòstic, i després de gairebé vint anys de negociacions, a juliol de 2019 la Comissió Europea i la Cancelleria Argentina van anunciar la conclusió d’un acord de lliure comerç entre la UE i el Mercosur, el procés d’integració econòmica i política que aplega a bona part dels països de l’hemisferi sud americà, tal i com s’explica en el nou podcast #MésEUropa d’ESCI-UPF.

Tot i que l’acord  UE-Mercosur amplià, de forma indiscutible, les possibilitats de negoci i d’inversions estrangeres, no només per a les grans corporacions sinó també per a les petites i mitjanes empreses d’ambdós ribes, no és menys cert que tal i com emfasitzen Josep Maria Buades, cap de l’Oficina exterior de Catalunya a Sao Paulo, i Horacio Babini, el seu homòleg a l’Oficina de Buenos Aires són molts els factors endògens i exògens que condicionen l’actualitat del tractat. Entre d’altres, la consolidació de la Xina com un actor clau en la governança del comerç mundial i també la creixent asimetria en el bloc sud americà.

A banda, no es poden menystenir les reaccions adverses que l’acord ha aixecat entre associacions de productors i societat civil d’ambdós blocs, tant pel possible impacte econòmic negatiu en alguns sectors, com també en l’àmbit climàtic. Crítiques que han denunciat que l’acord tan sols buscava cars for cows. De fet, alguns governs europeus han fet seves aquestes crítiques i han subratllat la lleugeresa amb què alguns dels Estats signataris han assumit els compromisos mediambientals que també formen part del tractat, en especial Brasil. De fet, aquest escepticisme ha fet que l’acord es trobi encara pendent de ratificació per certs membres de la UE, que denuncien la manca de compromís de Brasil amb els acords de París i amb el creixent nivell de desforestació de la selva amazònica en el seu territori. 

Sigui como sigui, l’acord comercial està destinat a reforçar els vincles econòmics i polítics transatlàntics i a afavorir experiències d’èxit empresarial com la que descriu Montserrat García, CEO de Glifing, una spin-off catalana sorgida d’una col·laboració amb la Universitat de Barcelona que produeix i comercialitza videojocs per entrenar les habilitats de lectura de nens i adults amb dificultats, i que ja està present a Argentina, Uruguai i Paraguai.

MésEuropa” és una iniciativa del projecte EUKIT, el mòdul Jean Monnet d’ESCI-UPF sobre la política comercial de la Unió Europea, i compta amb la col·laboració del programa de ràdio “El Pregoner” i d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya.


“MésEuropa” compta amb el suport del programa Erasmus+ de la Unió Europea

We also recommend you