Ahir a la tarda, ESCI-UPF va acollir la taula rodona “La Intel·ligència Artificial, a examen” per abordar els reptes, riscos i oportunitats d’una eina que, des de fa uns mesos, està en boca de tothom.
Per entendre quins efectes està tenint i pot arribar a tenir en àmbits com l’educació o el món laboral, vam comptar amb tres experts en la matèria: Josep M. Ganyet, enginyer informàtic, professor de la Universitat Pompeu Fabra i CEO i cofundador de Mortensen; Laia Tarrés, enginyera de telecomunicacions, professora a la UPC i doctoranda en Deep Learning a la UPC-BSC; i Carlos Fenollosa, enginyer informàtic, emprenedor i CEO d’Optimus Price.
Com no podia ser d’altra manera, Chat GPT va ser un dels grans protagonistes de la sessió. Entre d’altres temes, es va parlar de l’efecte que aquest té en el món universitari i quina és la millor manera de treure-li partit. O com la IA pot ajudar a desenvolupar tasques rutinàries i que no requereixen d’una gran capacitat cognitiva en l’entorn laboral.
Tot i l’automatizació que ja s’està començant a implementar a les empreses (amb la destrucció de posicions junior que això comporta), el cert és que els humans encara tenim –i tindrem– un paper important en l’entorn professional. Ara bé, l’adaptació serà una habilitat clau en el mercat laboral del futur i l’especialització una de les maneres d’esquivar la preponderància que tindran les màquines.
Un altra de les qüestions que es van posar sobre la taula van ser els riscos que comporta l’ús d’una tecnologia com la Intel·ligència Artificial: infracció de normatives de protecció de dades, violació de drets d’autor, difusió de fake news, desinformació… Davant d’això, la reposta passa per l’entrenament de les IA i l’aplicació de filtres, però sobretot per una regulació forta i justa.
Com a conclusió, tots tres ponents van posar de manifest la importància d’entrenar i alimentar l’esperit crític i van subratllar que, en una època en què les respostes estan a l’abast de tothom, el més important és saber-se fer les preguntes adequades.
Tot just fa una setmana, el grup de joves que aquest trimestre han participat al projecte Al’alwan, impulsat per la Fundació Bayt al-Thaqafa, van executar el nou mural que decora la façana posterior d’ESCI-UPF, al carrer Comerç.
Ahir a la tarda vam rebre la visita institucional del conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, que va poder conèixer de primera mà l’oferta formativa i les instal·lacions d’ESCI-UPF, i va mantenir una breu reunió amb la direcció del centre.
The Jean Monnet Module “Knowledge and Innovation for EU Trade Challenges” (EUKIT), concluded its three-year execution period at ESCI-UPF. It has been exciting and enriching for all participants, enabling our institution to contribute to ongoing discussions about the EU's trade policy in these times of significant turbulence and uncertainty.
Leave a message