ESCI-UPF

MésEuropa

Kenya: cap de pont per a l’Àfrica Oriental

Kenya
Vista de Nairobi, una de les ciutats que més ràpid creixen a l’Àfrica. Foto: Stuart Price/Make it Kenya, Creative Commons via Flickr

El quart programa del podcast “MésEuropa” analitza les relacions comercials entre la Unió Europea i Kenya, un dels motors econòmics africans i potència regional a l’Àfrica Oriental.

Kenya és la cinquena potència econòmica del continent africà i la seva privilegiada situació geogràfica a l’Àfrica oriental i la relativa estabilitat política en fan un actor regional de primer ordre, com es pot seguir al nou capítol del podcast #MésEUropa.

En un moment de reconfiguració a la regió i de creixent presència xinesa, la UE busca noves fórmules per mantenir un lligam amb aquesta antiga colònia anglesa. No es pot oblidar, per exemple, que la seu de Nacions Unides a l’Àfrica es troba precisament a Nairobi, la capital del país. A banda que ciutats portuàries com Mombassa i Lamu s’estan convertint en centres d’operacions intermodals que permeten la connexió amb les zones interiors, no només del país, sinó de tota la regió. De fet, el port de Lamu està cridat a convertir-se en el cap de pont de set macro-projectes d’infraestructures (per carretera i via ferroviària, i també oleoductes) dissenyats i desenvolupats sota el marc de LAPSSET, un corredor regional on de moment hi participen els governs de Kenya, Etiòpia i Sudan del Sud, però obert a la participació d’altres països de la regió.

Ras i curt, tal com subratlla Robert Bach, director de l’oficina exterior de Catalunya a Nairobi, “Kenya no és només la porta d’entrada i sortida de mercaderies a la regió, és també un hub importantíssim de serveis i d’atracció de capitals i inversions estrangeres”, com ho demostra, per exemple, el fet que Kenya hagi estat identificada per Xina com un soci preferencial en el desenvolupament progressiu de la Ruta Marítima de la Seda.

Kenya, a més, és membre fundador de l’East African Community, constituïda l’any 1999, juntament amb Uganda i Tanzània, i que posteriorment va incorporar Burundi, Ruanda i Sudan del Sud com a membres de ple dret (2007 els dos primers i 2016 el tercer). Aquest projecte, a banda d’apostar per una integració política i econòmica entre els seus membres, també va permetre la signatura d’un Acord d’Associació Econòmica amb la UE l’any 2014, que és precisament el marc de referència per entendre les relacions econòmiques i comercials que ambdós blocs mantenen en l’actualitat i que són més tangibles que no podem imaginar. Sense anar més lluny, molt bona part de les roses que ens vam regalar la passada diada de Sant Jordi van ser cultivades a Kenia

En aquest mateix sentit, cal destacar que el passat mes de febrer, el President de Kenya, Uhuru Kenyatta, va assumir també la Presidència rotativa de l’EAC, coincidint també amb el nomenament del kenià Peter Mathuki com a Secretari General de l’EAC. Aquests factors sembla que podrien ser decisius a l’hora de desbloquejar la implementació dels acords de 2014, que encara no han estat ratificats per tots els estats membre de l’EAC.

Aquest nou marc, juntament amb la creació de l’àrea africana de lliure comerç, fa pensar en noves oportunitats per a l’empresa exportadora amb intenció de buscar nous mercats o per a consolidar-los, com és el cas de Bodegas Yzaguirre, que fa més de 20 anys que va obrir mercat a l’Àfrica subsahariana, tal com ho explica al podcast en Gregori Luengo, export manager de l’empresa del Morell.

Aquest cas d’èxit empresarial també fa palès, un cop més, la complexa naturalesa de la governança mundial del comerç, en què els resultats de les llargues negociacions governamentals no suposen, en la majoria de casos, un rèdit concret i tangible per a moltes petites i mitjanes empreses que busquen la internacionalització. Al contrari, aquestes regles de joc formalitzades en el pla governamental, només signifiquen una condició prèvia, probablement necessària, però en cap cas suficient per a l’èxit en el procés d’internacionalització.

 

MésEuropa” és una iniciativa del projecte EUKIT, el mòdul Jean Monnet d’ESCI-UPF sobre la política comercial de la Unió Europea, i compta amb la col·laboració del programa de ràdio “El Pregoner” i d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya.


MésEuropa” compta amb el suport del programa Erasmus+ de la Unió Europea.

We also recommend you