ESCI-UPF

L’Índia i la UE: a l’espera de l’FTA

  • 27/04/2021
  • 2 mins reading time
Índia podcast MésEuropa
Porta de l'Índia, Nova Delhi. / Foto: Wikimedia Commons (Thebrowniris)

El segon programa de “MésEuropa”, el podcast que analitza l’estat de les relacions comercials de la UE, està dedicat a l’Índia, un dels països emergents amb més projecció de creixement i que compta amb un mercat de més de mil milions d’habitants.

L’Índia és el desè soci comercial de la UE, una relació que en els últims 10 anys ha tingut un creixement de més del 70%. Amb el Brexit, però, la UE ha perdut una important línia de connexió amb el país asiàtic, ja que el Regne Unit n’era el principal interlocutor comercial. Amb tot, la Unió Europea continua sent el major soci comercial de l’Índia i, malgrat la sortida del Regne Unit, està interessada a mantenir el seu pes a la regió. Per la seva banda, l’Índia també vol teixir complicitats comercials amb Europa, ja que la possibilitat de quedar eclipsada per la Xina és una amenaça cada vegada més real.

Tot i que les relacions comercials entre l’Índia i la UE són fluïdes, encara no hi ha cap FTA (Free Trade Agreement) que les empari. Des de fa anys, totes dues parts treballen per arribar a un acord de lliure comerç que sembla que no trigarà a arribar, i el 2018 ja van signar un acord de cooperació. Suprio Bose, director de l’Oficina Exterior de Catalunya a Bombai i expert en comerç internacional, afirma que les principals dificultats per tancar l’acord es troben en la llarga llista de béns i serveis susceptibles de ser inclosos en el tractat i la històrica tendència proteccionista de l’Índia, però remarca que tots dos actors tenen molt a guanyar en un futur FTA.

Durant el programa, Bose també ha explicat quins són els principals sectors i països europeus que tenen una relació comercial més estreta amb l’Índia. Pel que fa a sectors, destaquen el de sistemes industrials, salut, química i energia. D’altra banda, Alemanya, França i Itàlia són els estats de la UE amb una major relació comercial amb l’Índia. En el cas de les empreses catalanes, on destaquen les del sector biotecnològic, automobilístic, informàtic i ferroviari, Bose ha dit que encara són poc conegudes, però que allà on estan presents, els seus productes i serveis estan molt ben considerats.

Per la seva banda, Joan Cardona, director tècnic d’AV Enginyers, ha parlat de la seva experiència fent negocis a l’Índia. AV Enginyers és una empresa de consultoria fundada el 2008 com una spin-off de la UPC. L’empresa es dedica al sector de l’enginyeria vibroacústica i està especialitzada en la predicció de les vibracions d’origen ferroviari. A través del clúster Railgrup i d’ACCIÓ, AV Enginyers va veure les oportunitats de negoci que oferia el mercat indi, que compta amb una important xarxa ferroviària, però on les necessitats del sector de l’acústica i les vibracions no estan cobertes.

Cardona ha explicat que la manera en què AV Enginyers es va aproximar al mercat indi va ser a través de partners locals, amb qui han anat desenvolupant diferents projectes. Com ha dit Cardona, fer negocis amb l’Índia no és fàcil, ja que la cultura empresarial és molt diferent a la de casa nostra i requereix una gran capacitat d’adaptació, però valora molt positivament l’experiència.

MésEuropa” és una iniciativa del projecte EUKIT, el mòdul Jean Monnet d’ESCI-UPF sobre la política comercial de la Unió Europea, i compta amb la col·laboració del programa de ràdio “El Pregoner” i d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya.

 


“MésEuropa” compta amb el suport del programa Erasmus+ de la Unió Europea

We also recommend you