ESCI-UPF

MésEuropa

Turquia: un soci clau per a la UE

  • 04/05/2021
  • 2 mins reading time
Turquia MésEuropa
Mesquita d'Ortaköy amb el pont del Bòsfor al fons, a Istanbul. / Foto: Pixabay (20025191)

El tercer programa del podcast “MésEuropa” analitza els intercanvis comercials entre la Unió Europea i Turquia. Malgrat que a nivell polític la relació no passa pel millor moment, l’entesa econòmica continua sent necessària per a totes dues parts.

El podcast de “MésEuropa” para atenció a l’estat de les relacions comercials entre la UE i Turquia, un país que és porta d’entrada i sortida del continent europeu. La posició geoestratègica de Turquia converteix aquest país en un soci clau per a la Unió Europea, no només en matèria econòmica, sinó també en temes com la política de seguretat, la gestió de fluxos migratoris o l’aprovisionament energètic.

Turquia és el país que fa més anys que va sol·licitar ser membre de ple dret de la UE (va formalitzar la petició el 1999), però res fa pensar que a curt termini es desbloquegi la situació. De totes maneres, les estretes relacions comercials entre la UE i Turquia es remunten a la creació de la Comunitat Econòmica Europea i actualment es regeixen per l’acord de la unió duanera, en vigor des de 1995, que contempla la lliure circulació de béns industrials i de productes agrícoles transformats i l’aplicació de l’aranzel duaner comú de la UE.

La Unió Europea és el primer soci comercial de Turquia, tant pel que fa a importacions com exportacions, i és un dels principals orígens de les inversions directes al país. Per la seva banda, Turquia és el cinquè soci comercial de la UE i desenvolupa una important tasca com a exportador i proveïdor d’importacions al mercat comunitari. Els principals béns europeus exportats a Turquia són maquinària, equips de transport i productes químics; mentre que a la inversa, Turquia exporta a la UE equips de transport, articles tèxtils i maquinària.

Emre Pekkan és director de l’Oficina Exterior de Catalunya a Istanbul, una oficina que està especialitzada en projectes de comercialització de productes catalans a l’exterior. Pekkan ha recordat que Turquia és l’únic país que, sense ser membre de la UE, forma part de la unió duanera comunitària, un acord que ha definit com a molt beneficiós per a totes dues parts. Com ha explicat, la facturació del comerç bilateral s’ha quadruplicat en els últims 20 anys i l’acord ha permès a Turquia millorar la seva competitivitat, productivitat i capacitat industrial.

Així mateix, Pekkan ha posat de manifest que un bon nombre d’empreses europees s’han instal·lat a Turquia per tenir una base de producció des d’on controlar el mercat i exportar a països veïns. Una lògica que també han seguit altres països per a poder penetrar al mercat europeu amb més facilitat. Per últim, ha recalcat la necessitat d’actualitzar la unió duanera per a què inclogui altres béns i serveis i respongui a les necessitats de mercat actuals. En aquest sentit, a finals de 2016, la UE i Turquia van iniciar converses per a modernitzar l’acord, però aquest propòsit encara no s’ha materialitzat.

Per la seva banda, Carlos Rodríguez, director comercial de Pekatherm, ha compartit com ha estat el procés d’entrada de l’empresa al mercat turc. Pekatherm és una empresa catalana del sector tèxtil especialitzada en productes tèrmics. Actualment ven als principals canals de distribució online i també a botigues físiques a Espanya i a d’altres països de la UE i, dins l’estratègia d’expansió de l’empresa, van veure en Turquia una bona oportunitat de negoci a causa de l’important mercat de productes tèrmics al país.

Rodríguez ha explicat que, gràcies a les eines que l’Oficina Exterior d’ACCIÓ a Istanbul va posar a la seva disposició, van poder preparar l’entrada al país i aconseguir contactes de clients potencials. Arran d’això, van analitzar el model de negoci de la competència i van buscar quines empreses turques eren les més adequades per a operar-hi com a logistics partners. Tot aquest procés ha portat a Pekatherm a firmar un partnership amb Anka Medical per exportar els seus productes, que seran comercialitzats a més de 2.500 botigues físiques i 20 botigues online.

MésEuropa” és una iniciativa del projecte EUKIT, el mòdul Jean Monnet d’ESCI-UPF sobre la política comercial de la Unió Europea, i compta amb la col·laboració del programa de ràdio “El Pregoner” i d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya.

 


“MésEuropa” compta amb el suport del programa Erasmus+ de la Unió Europea

We also recommend you