ESCI-UPF

La relació comercial entre la UE i el Japó

  • 22/04/2021
  • 2 mins reading time
Japó MésEuropa
Vista panoràmica de la ciutat de Tòkio. / Foto: Flickr (Derrick Brutel)

El primer programa de “MésEuropa” analitza les relacions comercials entre la Unió Europea i el Japó i l’impacte que ha tingut per a aquests dos socis l’Economic Partnership Agreement (EPA) el passat 2019. El podcast “MésEuropa” és una iniciativa d’ESCI-UPF i el programa de ràdio El Pregoner, en col·laboració amb ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya.

Al començament del programa es repassa l’evolució dels vincles comercials entre el Japó, la tercera economia mundial, i la UE. Dues economies molt potents que, juntes, representen una quarta part del PIB mundial. De totes maneres, tot i que les relacions comercials i extracomercials entre aquests dos socis s’han vist reforçades gràcies a l’Economic Partnership Agreement, fer negocis al país del sol naixent continua sent un gran repte per a les empreses europees.

Com diu Yuko Kijimoto, directora de l’Oficina Exterior de Catalunya a Tòquio, l’acord ha suposat un gran avenç per afavorir el lliure comerç, però penetrar al mercat japonès segueix sent una tasca difícil. Kijimoto és llicenciada en Dret i Relacions Internacionals i des de 1988 està al capdavant de l’oficina d’ACCIÓ a Tòquio, la primera oficina que el Govern de la Generalitat va obrir a l’estranger.

Segons Kijimoto, el principal impediment és el xoc cultural i la diferent concepció de la manera de fer negocis. Els japonesos busquen, abans de res, establir una relació de confiança, mentre que els europeus busquen resultats més immediats. És per això que Kijimoto diu que “per fer negocis al Japó, cal paciència”.

Joaquim Llorente, Chief Innovation Officer de Zobele, comparteix la idea de Kijimoto. A “MésEuropa”, Llorente explica com la seva empresa va teixir la relació amb el mercat japonès. Zobele és una multinacional B2B líder en el sector dels ambientadors i repel·lents, així com en el sector de drogueria i de bellesa i cura personal. De manera indirecta, l’empresa ja tenia presència al Japó perquè treballava per a multinacionals que venien al país, però posteriorment va aventurar-se a trobar clients locals i vendre directament per a marques japoneses.

Com explica Llorente, l’EPA ha alleugerit els tràmits burocràtics, però la mentalitat dels consumidors i la manera de fer negocis al Japó segueix sent completament diferent a la del mercat europeu. Llorente reconeix que serveis com els que ofereix l’oficina d’ACCIÓ són de gran ajuda per entrar i moure’s amb més facilitat pel mercat nipó ja que, com diu el CINO de Zobele, els japonesos són molt cautelosos a l’hora d’iniciar projectes empresarials, prenen pocs riscos i, més que un proveïdor, busquen un partner amb qui establir una relació a llarg termini.

 


“MésEuropa” compta amb el suport del programa Erasmus+ de la Unió Europea

We also recommend you