ESCI-UPF

Les beques a ESCI-UPF

  • 26/05/2020
  • 3 mins reading time
Beques ESCI-UPF
D'esquerra a dreta, les alumnes Berta Homs, Alba Montoya i Maria Toimil. / Muntatge foto: ESCI-UPF

Alumnes becades durant els 4 anys parlen de la seva experiència: del tipus de beques, de l’esforç que els ha costat mantenir l’ajut i de la seva opinió sobre aquest programa. En els 25 anys d’història del centre, ESCI-UPF s’ha distingit per atorgar un nombre de beques per sobre del que s’ofereix en altres universitats.

Durant els seus 25 anys d’història, ESCI-UPF s’ha diferenciat d’altres centres universitaris per diversos aspectes: els idiomes, el programa d’intercanvi, les pràctiques obligatòries i el nombre de beques ofertes, entre d’altres.

Ser un centre públic que es finança exclusivament amb l’import de les matrícules ha fet que sempre hagi buscat premiar el talent perquè el preu no fos un fre a l’hora d’atraure alumnes. Per aquest motiu, a banda de les beques de la Generalitat de Catalunya i del Ministerio, ESCI-UPF, en col·laboració amb altres institucions, ofereix un vast programa de beques als seus dos graus (GNMI i BDBI). Aquests ajuts, vinculats a la renta familiar i als resultats acadèmics, es poden mantenir durant els anys que duren els estudis.

Donem veu a tres estudiants de 4t de GNMI que han gaudit de beca durant tots els anys d’estudis. Volem saber si ha estat difícil mantenir-la i què en pensen del programa d’ajuts d’ESCI-UPF.

Berta Homs

A primer curs vaig aconseguir la beca del 30% que després es va ampliar al 50% per expedient acadèmic al Batxillerat. Vaig aconseguir mantenir la beca del 50% durant primer i segon curs. Els dos darrers anys he tingut la beca del 30%.

Mantenir la beca durant els quatre anys de carrera ha estat tot un repte per a mi, ja que no només havia d’arribar a un mínim de nota prèviament marcat i més elevat cada curs, sinó que també havia d’intentar tenir una nota mitjana molt elevada respecte al mínim marcat per tal d’evitar una reducció o pèrdua de la meva beca. És a dir, en haver-hi només un nombre limitat de beques del 30% havia d’assegurar tenir la nota més elevada d’entre el grup de becats per a poder mantenir-la. En definitiva, en el meu cas, tenir beca any rere any ha suposat una pressió extra per mantenir un nivell acadèmic elevat i no suspendre cap assignatura.

El programa de beques d’ESCI-UPF va ser un dels motius pels quals vaig escollir aquesta universitat. Tanmateix, després dels meus quatre anys amb beca considero que, tenint en compte l’augment de la matrícula aquests darrers anys, el programa de beques hauria d’augmentar proporcionalment com a mínim. Estic molt agraïda a la institució per oferir-me l’oportunitat d’aconseguir una beca, ja que sense ella no hauria pogut realitzar aquests estudis, però també penso que el nombre de beques atorgades no és suficient.

Alba Montoya

Vaig entrar a la universitat l’any 2016 i vaig obtenir una beca del 50%. Aquesta primera depèn de les notes del Batxillerat i la Selectivitat. En rebre aquesta beca vaig pensar en la gran importància que té aquesta educació secundària i que la dedicació dels dos anys de Batxillerat i els nervis de la Selectivitat van ser altament valorats.

Al segon any a ESCI-UPF vaig beneficiar-me d’una altra beca del 50% i també d’una reducció de 476,95€ per obtenir diverses matrícules d’honor. Em vaig sorprendre, ja que no era conscient que la Universitat valorava tan positivament l’esforç i això em va fer adonar que ESCI-UPF té en compte a la seva comunitat d’alumnes. Al tercer any vaig tornar a obtenir una beca del 50% i una reducció de 516,70€. El quart i últim any em vaig beneficiar d’un 30% i una reducció de 231,54€. Aquest últim any va ser més complicat obtenir descomptes per matrícules d’honor i la beca del 50% perquè a tercer vaig marxar d’intercanvi al Canadà i vaig fer les pràctiques curriculars a Alemanya. Quan es fa intercanvi no es poden obtenir matrícules d’honor, ja que les assignatures no han estat cursades a ESCI-UPF. Per altra banda, obtenir una matrícula d’honor a les pràctiques és complicat, ja que molts estudiants les realitzen amb èxit. Però el més important és gaudir de la primera experiència laboral.

M’agradaria destacar els requisits més importants per obtenir la beca. En primer lloc, depèn de la renta familiar. Si per aquest motiu no es pot obtenir la beca del 30% o 50%, recomano esforç per obtenir bones qualificacions que permetin aconseguir matrícules d’honor. En segon lloc, les notes i els requisits són més exigents cada curs. És a dir, per obtenir la beca al segon any, es necessita un mínim d’un 6,5 de nota en el primer any. La mitjana de 2n ha de ser un 7, i la de 3r, un 7,25. Però tenir la nota no vol dir obtenir directament la beca, ja que depèn de les qualificacions dels altres estudiants. Es du a terme un procés de selecció.

Els beneficis econòmics que ESCI-UPF atorga als estudiants són una manera de premiar i valorar l’esforç i dedicació, i afegir un extra de motivació. La meva recomanació per mantenir les beques és esforçar-se durant els quatre anys i seguir un ritme constant. Per altra banda, crec que la motivació per treure bones notes no han de ser les beques, ja que això vol dir pressionar-se i viure en una situació d’estrès constant. En el meu cas, em va ser fàcil mantenir les beques i a més em vaig beneficiar de majors descomptes per matrícules d’honor. La raó per obtenir-les va ser la meva motivació, és a dir, les meves qualificacions són millors en aquelles assignatures que més m’han agradat. Això és el que m’ha permès tenir aquests beneficis, però en cap moment el motor de la meva motivació han estat les beques.

Si he de donar un consell als futurs estudiants seria gaudir dels quatre anys, cal dedicar-se a la vida acadèmica, però també a la vida social i l’esforç és recompensat.

Maria Toimil

A primer vaig obtenir la beca del 50% i l’he mantingut fins ara, a quart, que tinc la del 30%.

Durant els quatre anys del grau, he compaginat els estudis amb treballar. Mantenir una nota mínima de mitjana és un dels requisits per a poder optar a beca i aquesta nota mitjana augmenta cada any. En algun moment sí que sents pressió o nerviosisme per mantenir la beca, però amb esforç, al final s’aconsegueix.

El programa de beques d’ESCI-UPF no és molt extens, però és una bona ajuda per a poder optar a estudiar el grau. Estic molt agraïda per haver pogut comptar amb les beques d’ESCI-UPF.

We also recommend you