ESCI-UPF

Els reptes de l’economia catalana després del coronavirus

  • 07/05/2020
  • 1 min reading time
Economia catalana després coronavirus
Foto: Pixabay (nattanan23)

Els membres del Col·legi d’Economistes de Catalunya analitzen i intenten resoldre les preocupacions de la situació actual des de les seves àrees d’especialitat, amb càpsules d’opinió sobre el coronavirus.

Es tracten les problemàtiques del coronavirus des de tots els sectors i camps de la societat, com l’afectació de l’economia global i del fons europeu, l’enfrontament del sector del turisme i del comerç, les solucions financeres, el paper de la globalització, la sostenibilitat, les transformacions digitals o les pràctiques de bon govern i responsabilitat social per part de les empreses.

Amb les respostes dels col·legiats Carles Gasòliba, Carlos Puig de Travy, Miquel Àngel Fúster, Antoni Castells, Enric Fernández, Esther Oliveras, Ramon Alcoberro, Joan Bóveda, Emilio Álvarez, Carme Garcia, Francesc Granell, Jordi Albiol, Josep Soler, Maite Soler, Joan Tugores, Guillem López Casasnovas, Valentí Pich, Xavier Ferrer, Nacho Cornet, Santi Pagès, Oriol Amat, Ana Garcia, Martí Garcia, Francesc Reguant, Elisabeth Bach, Xavier Subirats i Albert Carreras.

El director d’ESCI-UPF, Albert Carreras, respon als reptes que haurà d’afrontar l’economia catalana. Les coses poden anar malament si es prenen les mesures de suport a les empreses i de rendes indispensables. Qualsevol persona pot acabar en situació de pobresa per la falta d’ingressos que l’administració pública hauria de cobrir. Els economistes coincideixen en el fet que és l’ajut d’aquesta administració “la manera més barata per sortir de la crisi”.

Si va bé, no hi hauria una tornada a la normalitat immediata com si res no hagués passat. Serà primordial l’actuació considerant la distància social. La reducció de les aglomeracions de gent canviarà el panorama, incrementarà els costos i suposarà nous models de turisme i de relació social.

Hi ha pocs vencedors, però molt grans. És el cas de San Francisco i Seattle, amb les més grans empreses tecnològiques i de comunicació. Ens hem d’adaptar a aquest nou model i aprofitar les oportunitats que això dona, amb la modernització de les empreses i les institucions, per al que es necessitarà formació diversa. El que proposa Carreras és que hi hagi un “Amazon europeu” i pujar així al seu “carro”.

We also recommend you