ESCI-UPF

La incorporació massiva al món digital

  • 22/04/2020
  • 1 min reading time
Empreses sector digital
Foto: Rawpixel (McKinsey)

Després de tantes setmanes d’adaptació al món que estem vivint des del confinament, no ens queda altra opció que acceptar que no podem tornar enrere. La “normalitat” que coneixem anterior al 12 de març ja no existeix. Així ho explica Albert Carreras, director d’ESCI-UPF, al diari Ara, tenint en compte les diferències que estem vivint dins el món laboral, educatiu i social, on serà necessària una actuació conjunta i d’unitat, més enllà del distanciament reglamentari.

Carreras fa referència als canvis de vida que està patint gran part de la població mundial, amb noves formes de comunicació, de treball i de relació. En general, els canvis patits a conseqüència del coronavirus són durs per a tothom, però hi ha qui n’ha sortit beneficiat i no són estats, sinó que els que anomena “vencedors” són empreses de San Francisco (Google, Facebook/WhatsApp, Apple, Netflix o Zoom) o Seattle (Amazon, Microsoft…).

El problema, vist des de l’exterior (és a dir, dels països no vencedors), són els baixos impostos que aquestes empreses paguen als països consumidors dels seus productes/serveis. Però, com apunta Carreras, no ens podem quedar amb la queixa pel principal enriquiment d’empreses de fora. No ens queda més remei que adaptar-nos, com han fet els xinesos amb la creació de les seves pròpies empreses tecnològiques.

El que proposa Albert Carreras, en el marc de la UE, és la creació d’empreses de noves tecnologies per a què el mercat interior en tregui el benefici. Però, fins i tot en l’àmbit de Catalunya, cal crear i transformar les empreses per a modernitzar-se.

Sobretot, és imprescindible participar col·lectivament per incloure tothom en aquest moviment, amb una “alfabetització digital massiva” que involucri des dels infants fins a la gent gran. A partir d’accions solidàries i de cohesió social, hem de tirar endavant i sortir preparats del confinament, fent arribar la indústria 4.0 a tota la societat.

We also recommend you