Albert Carreras, director d’ESCI-UPF, escriu al diari Ara sobre els nous reptes econòmics a què haurà de fer front el nou govern.
La pandèmia ha causat el tancament de moltes empreses i moltes d’elles no podran tornar a obrir. Molts treballadors es quedaran a l’atur, amb poques opcions de trobar feina. I la capacitat de despesa pública serà molt limitada.
Amb aquest panorama, està clar que hi ha molts reptes econòmics i que caldrà comptar amb el suport del Banc Central Europeu, però això no s’ha de confondre amb els fons de Next Generation EU, destinats a sostenibilitat i digitalització. Cal vigilar amb el perill que suposen aquests fons: la despesa extraordinària que s’ha transformat en deute públic, s’haurà de retornar. Si l’economia creix i els comptes públics milloren, serem una aposta ferma per als inversors i no caldrà retornar els fons; però si no és així, els diners s’hauran de retornar.
A Catalunya, els ajuts han vingut de la Comissió Europea i de l’Estat (d’aquest, en concepte de bestreta). Així que els reptes econòmics són creixement econòmic, creació d’empreses, plena ocupació i recaptació fiscal, com sempre, però a més cal afegir “prudència” en la retirada de suports públics.
Si abans de la pandèmia ja hi havia manca de recursos públics, ara a més cal afegir despesa pública per “promoure el creixement econòmic i facilitar el desplegament de les empreses i la contractació estable de treballadors”.
Els nous gestors de Catalunya hauran de fer molt bé la feina perquè, com diu Albert Carreras, “les mancances són moltes i els recursos són pocs”.
As a proof to its commitment to higher education and societal transformation, ESCI-UPF is delighted to host the HUMANE Annual Conference 2023. This year, the event is taking place for the first time in partnership with the European University Association (EUA), and it is entitled "Leading Together: Academic Leaders and Professional Service Leaders Addressing Global Societal Challenges."
Ahir a la tarda, ESCI-UPF va acollir la taula rodona “La Intel·ligència Artificial, a examen” per abordar els reptes, riscos i oportunitats d’una eina que, des de fa uns mesos, està en boca de tothom.
El professor d’Economia i globalització del GNMI, Joan Ribas, repassa alguns dels temes candents d’aquest hivern a nivell econòmic. En l’últim article de la sèrie, aborda el debat sobre el futur de la globalització.
Leave a message