Albert Carreras, director d’ESCI-UPF, escriu al diari Ara sobre els nous reptes econòmics a què haurà de fer front el nou govern.
La pandèmia ha causat el tancament de moltes empreses i moltes d’elles no podran tornar a obrir. Molts treballadors es quedaran a l’atur, amb poques opcions de trobar feina. I la capacitat de despesa pública serà molt limitada.
Amb aquest panorama, està clar que hi ha molts reptes econòmics i que caldrà comptar amb el suport del Banc Central Europeu, però això no s’ha de confondre amb els fons de Next Generation EU, destinats a sostenibilitat i digitalització. Cal vigilar amb el perill que suposen aquests fons: la despesa extraordinària que s’ha transformat en deute públic, s’haurà de retornar. Si l’economia creix i els comptes públics milloren, serem una aposta ferma per als inversors i no caldrà retornar els fons; però si no és així, els diners s’hauran de retornar.
A Catalunya, els ajuts han vingut de la Comissió Europea i de l’Estat (d’aquest, en concepte de bestreta). Així que els reptes econòmics són creixement econòmic, creació d’empreses, plena ocupació i recaptació fiscal, com sempre, però a més cal afegir “prudència” en la retirada de suports públics.
Si abans de la pandèmia ja hi havia manca de recursos públics, ara a més cal afegir despesa pública per “promoure el creixement econòmic i facilitar el desplegament de les empreses i la contractació estable de treballadors”.
Els nous gestors de Catalunya hauran de fer molt bé la feina perquè, com diu Albert Carreras, “les mancances són moltes i els recursos són pocs”.
Aquest curs acadèmic, el professor del GNMI i cap de Qualitat, Jordi Puig, compleix 25 anys a ESCI-UPF. Per celebrar aquesta fita hem parlat amb ell sobre els canvis que ha viscut la universitat al llarg d'aquest temps.
Esta semana, el profesor Joan Ribas ha organizado una nueva charla para los alumnos de Macroeconomía con tres profesionales, Míriam Feu (Càritas Barcelona), Judit Montoriol (CaixaBank Research) y Ramon Xifré (exasesor de la OEPG), para hablar de cómo la macroeconomía afecta a la productividad, la vivienda y la pobreza.
Mercè Roca, cap d’estudis del GNMI, ha participat a la primera edició del Pint of Science que es va celebrar a mitjans de maig a Mataró, on va presentar els resultats de l’estudi sobre la moneda complementària REC.
Leave a message