ESCI-UPF

Llibres per descobrir el món des de casa

Llibres per descobrir el món des de casa
Foto: Pixabay (Tumisu)

Hi ha moltes raons per llegir: entretenir-nos, aprendre, pensar, sentir emocions com la por, la pena o l’alegria, o viatjar a llocs remots i desconeguts i sentir-nos tan absorts en la lectura que per un moment oblidem, fins i tot, on som.

L’Institut d’Estudis Catalans defineix ‘llibre’ com un “conjunt de fulls escrits posats en l’ordre en què han d’ésser llegits, especialment reproducció impresa d’una obra en fulls de paper reunits per plecs formant un tot”. Aquesta definició però, no fa justícia al plaer de la lectura per aquells que sabem que els llibres són, efectivament, molt més. Un llibre és un món d’idees per conquerir, una experiència, una aventura i un viatge per la imaginació. Ja ho deia la poeta nord-americana Emily Dickinson: “Per viatjar lluny, no hi ha millor nau que un llibre”. I això, avui, és més necessari que mai.

Un pot passar-se dies i dies a bord del vaixell balener Pequod, comandat pel capità Ahab, al costat d’Ismael i l’arponer Quiqueg en l’obsessiva i autodestructiva persecució de la gran balena blanca, Moby Dick; fugint pel riu Mississipí cap als estats lliures on l’esclavitud està abolida de la mà de Huckleberry Finn i l’esclau Jim amb Les aventures de Tom Sawyer; pujant al trist tren d’Anna Karenina; seient a taula amb l’orgullós Mister Darcy i les prejudicioses germanes Bennet; o sentint la por i el coratge de tres dones a l’Alemanya de postguerra amb la novela Mujeres en el castillo. Des de les obres més clàssiques d’Herman Melville, Mark Twain o Lev Tolstoi, fent una parada obligada en el món de les passions i dependències de Jane Austen, fins a les novel·les contemporànies i trepidants com la de Jessica Shattuck sobre les conseqüències de la guerra i les promeses de la pau; les opcions pel que fa als llibres són inacabables.

Però, si el que volem és viatjar fins a l’altra punta del món i arribar als antípodes, podem acompanyar al capità James Cook, el famós explorador i cartògraf que va contribuir al coneixement dels oceans i a l’establiment d’alguns extrems geogràfics i etnogràfics, per a recórrer gran part dels mars de la terra, des de l’Antàrtic fins a Alaska i l’oceà Àrtic. O seguir les passes del català Alí Bey, alter ego de Domingo Badia Leblich, en el seu periple del Marroc a Turquia passant per Trípoli, l’illa de Xipre, Egipte, Arabia, Palestina i Síria. I sense deixar Àfrica, formar part de l’expedició de l’explorador John Hanning Speke en el seu Diari del descobriment de les fonts del Nil.

Fins i tot, podem fer un viatge arreu del món pujant a bord del vaixell HMS Beagle per acompanyar a Charles Darwin en la travessia que va portar al naturalista a descobrir la seva vocació. I, durant aquesta, descobrir com les seves observacions, anàlisi i anotacions li van servir d’inspiració per a formular la seva famosa teoria de l’evolució biològica per selecció natural. I no només això, la lectura també ens pot portar a descobrir regions remotes i a viure tot un any amb els inuit, la població aborigen àrtica, a Groenlàndia, experimentant les dures condicions de l’hivern àrtic amb el Diario Ártico. Un año entre los hielos y los inuit de Josephine Peary, un dels escassos i valuosos testimonis d’una dona en la història de l’exploració polar.

Hi ha tants llibres com lectors àvids d’històries i “la nau” ja està a punt, ara només ens cal obrir la primera plana i començar a viatjar, això sí, sense sortir de casa.

We also recommend you