ESCI-UPF

A prop d'ESCI-UPF

El Born CCM

El Born CCM
Façana del Born CCM. / Foto: Wikimedia Commons

Segur que coneixeu el König (les braves que fan són un escàndol!), doncs just al davant, ben a prop d’ESCI-UPF, hi ha el Born CCM. Us convidem a que hi entreu i descobriu un trosset de la història de Barcelona.

El Born CCM és un equipament cultural (les lletres CCM corresponen a Centre de Cultura i Memòria) estrenat encara no fa 10 anys. Si mai us ha picat la curiositat i heu decidit entrar a fer-hi una ullada, haureu vist que sota l’estructura de ferro s’hi amaguen restes arqueològiques de la Barcelona d’època medieval i moderna.

Les restes pertanyen al barri de la Ribera, un dels barris comercials i adinerats de la ciutat que havia anat creixent al voltant del Rec Comtal. L’excavació ha permès reconstruir com era la vida al barri a través dels objectes quotidians que s’han trobat al jaciment i, gràcies a la documentació, també s’han pogut identificar algunes de les famílies que hi vivien.

Si no hi heu tret mai el cap, no teniu gaires excuses: l’accés és gratuït i hi podeu anar a fer una volta sempre que vulgueu. Per a l’única cosa que cal pagar és per les visites guiades (on podreu baixar a veure les restes, trepitjar els carrers i entrar a les cases dels barcelonins del segle XVIII) i per a les exposicions temporals.

Però què era el Born CCM abans de ser un espai cultural?

Amb la Guerra de Successió (1702-1714), bona part del barri de la Ribera va desaparèixer. Acabada la guerra, amb la signatura del decret de Nova Planta i la construcció de la fortalesa militar, es van enderrocar totes les cases i no s’hi va tornar a construir fins a finals del segle XIX quan la Ciutadella es va transformar en parc. Josep Fontserè (el mateix arquitecte encarregat de les obres de la Ciutadella) va aixecar l’estructura de ferro i vidre que podeu observar encara avui i que a l’època funcionava com a mercat per abastir el barri. El mercat destacava per la seva oferta de peix, però mai va tenir tanta fama (ni tants clients) com el de Santa Caterina o el de la Boqueria.

Amb el creixement de Barcelona, el Born es va convertir en el mercat central de la ciutat, el B2B dels mercats del segle XX: és el lloc on compraven els paradistes de la resta de mercats de Barcelona per després vendre els seus productes al client final. El mercat del Born va funcionar com a mercat de venda a l’engròs entre 1921 i 1971, moment en què va ser desplaçat per Mercabarna. Situat a la Zona Franca, Mercabarna resolia alguns dels problemes (de capacitat, de comunicació…) que amb el temps havien anat sorgint al Born. Amb el trasllat a Mercabarna, el mercat del Born es va tancar i va estar a punt de ser enderrocat, però la lluita dels veïns va aconseguir salvar-lo i restaurar-lo.

Va passar més de 20 anys tancat sense que ningú decidís quina seria la seva nova funció fins al començament dels 2000, quan l’Ajuntament hi va voler instal·lar una biblioteca. Després de moltes incerteses al voltant del projecte (no estava clar si la biblioteca mantindria l’estructura de Fontserè o si una part es tiraria a terra), les obres van deixar al descobert les restes arqueològiques i es va decidir repensar tot l’equipament. D’aquesta manera es va començar a donar forma al projecte del Born CCM, que va obrir les portes la tardor del 2013. En un primer moment va estar centrat exclusivament a recordar la Guerra de Successió, però ha acabat sent un espai dedicat a la memòria històrica en un sentit més ampli.

Per acabar, us deixarem amb algunes curiositats que han envoltat el Born CCM des que es va inaugurar. Segurament no us ha passat desapercebuda l’enorme senyera que dona la benvinguda al recinte. Va ser col·locada per a les celebracions del Tricentenari del 1714 i, en un gest de megalomania, algú va tenir la brillant idea que el màstil fos, ni més ni menys, que de 17 metres i 14 centímetres. El Born CCM també serà recordat per la controvertida exposició que va portar l’estàtua decapitada de Franco a l’exterior del centre. Durant dues setmanes, desenes de persones s’hi van acostar per veure com l’escultura anava canviant, dia rere dia, a causa de les pintades i el llançament d’ous, fins que la figura del general va ser tombada i enretirada definitivament. I per últim, si la propera vegada que aneu al König pareu atenció al paviment de la placeta de davant del Born CCM, veureu que el terra dibuixa la trama dels carrers medievals de l’antic barri de la Ribera, la continuació dels carrers que podreu trepitjar si entreu dins del jaciment.

We also recommend you