LCA4Climate

Sostenibilitat en temps de COVID-19

Sostenibilitat en temps de COVID-19
Foto: UN

La situació actual arran de l'expansió de la pandèmia del coronavirus (COVID-19) no ens permet seguir la nostra rutina amb normalitat. Però, això no ens hauria d’impedir seguir treballant des de casa per continuar avançant cap a la sostenibilitat.

La prioritat ara és la salut, això és prou clar. Però, la recuperació econòmica necessària, un poc hagi passat la crisi sanitària provocada per la malaltia COVID-19, haurà de ser sostenible i justa. Sabíem que la diversificació del nostre teixit econòmic (molt basat en un model turístic especialment colpejat per aquesta crisi), la modernització tecnològica i la innovació, eren necessàries. Ara, a més, són urgents per promoure un creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible.

Tenim una dècada per assolir els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030: un conjunt d’objectius globals ambiciosos per erradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tothom com a part de l’agenda de desenvolupament sostenible; posant a les persones, el planeta i la pau al centre de la presa de decisions.

La pandèmia de coronavirus (COVID-19) ens brinda una oportunitat per actuar, individualment i col·lectivament, de manera solidària i, amb les nostres decisions i actes, convertir la crisi en un impuls per assolir els ODS. I és que, perquè es compleixin aquests objectius és necessària la participació de totes les persones arreu del món, incloent-hi els governs, el sector privat i les associacions civils. La lluita contra la COVID-19 no és cap excepció.

Nacions Unides ho té clar: el món s’enfronta a una pandèmia que ens ha fet ser més conscients de la globalització i de les seves conseqüències locals. A més, aquesta no és només una crisi de salut pública, sinó que afecta i afectarà a tots els sectors de la societat, tant polítics com econòmics o de relacions socials. Per aquest motiu, i d’acord amb les advertències de l’ONU, només si aconseguim implicar a totes les persones i col·lectius es podrà controlar i reduir aquesta malaltia. Aquesta resposta global serà també necessària per assolir l’Agenda 2030 que, com aquesta pandèmia, és global i ens implica tant a nivell local com mundial.

Una situació com la que estem vivint ens fa ser més conscients de l’interconnectat que està el nostre món i de fins a quin punt l’equilibri de les societats és fràgil. Per això, els líders mundials reunits el passat 26 de març a la cimera virtual del G20—el grup dels països més poderosos de món que representen el 85% de l’economia mundial— per la pandèmia del coronavirus es van comprometre a injectar més de 5 bilions de dòlars a l’economia mundial per contrarestar els seus impactes. Així com, a ampliar la capacitat de fabricació per satisfer la gran i creixent demanda de subministraments mèdics, que es posarà a disposició a un preu assequible i en el menor termini de temps possible.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, va estar entre els participants d’aquesta cimera virtual i va instar als líders mundials a dur a terme accions concretes per suprimir el virus i minimitzar l’impacte social i econòmic de la pandèmia. “Ara hem de treballar junts per preparar les etapes per a una recuperació que construeixi una economia més sostenible, inclusiva i equitativa, guiada per la nostra promesa compartida: l’Agenda de Desenvolupament Sostenible de 2030”, va dir. Amb aquest objectiu, l’ONU dona suport a tots els governs perquè l’economia mundial i les persones surtin enfortides d’aquesta crisi. I, en aquest mateix camí, haurem de treballar des de tots els nivells.

La pregunta clau ara és: Serem capaços? La crisi ens haurà ajudat a entendre la necessitat de sumar esforços per a fer front a reptes globals? Haurem entès que el nostre sistema és fràgil i necessitem estratègies d’adaptació i resiliència per afrontar amb èxit una situació desfavorable o de risc, i poder recuperar-nos, adaptar-nos a la nova situació? La resposta a aquestes preguntes determinarà la nostra capacitat per fer front en el futur a amenaces com el canvi climàtic, el major repte del present segle.

We also recommend you