LCA4Climate

Barcelona declara l’emergència climàtica

  • 20/01/2020
  • 1 min reading time
L'Ajuntament de Barcelona declara emergència climàtica
Foto: pixabay (Kevin Snyman)

El passat dimecres 15 de gener, l’Ajuntament de Barcelona va declarar oficialment l’emergència climàtica i va anunciar un centenar de mesures per frenar o mitigar els efectes del canvi climàtic a curt, mitjà i llarg termini. Entre les mesures anunciades, destaquen l’increment de les superilles, estudiar zones de baixes emissions més restrictives i unir el tramvia per la Diagonal.

Aquesta declaració arriba després de la cloenda de la Taula per l’Emergència Climàtica, un fòrum col·laboratiu que ha comptat amb la participació de diverses entitats, incloent-hi la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, per a debatre les línies mestres del Pla d’Acció Climàtica que determina les eines per mitigar i resistir els efectes del canvi climàtic.

Mitjançant la declaració d’emergència climàtica, l’Ajuntament de Barcelona s’ha compromès a reduir dos milions de tones d’emissions de CO2 el 2030 respecte als cinc milions de tones actuals.

Acció climàtica

Durant els mesos previs a la declaració, el govern municipal ja va comunicar, i fins i tot implementar, accions per contribuir a la reducció de l’emissió de contaminants com la del carril bus al tram central del carrer d’Aragó, que vol reduir 6.000 vehicles cada dia, o la Taula Plàstic Zero per reduir l’ús del plàstic a la ciutat. Però el projecte més ambiciós, segons la Diputació, és la zona de baixes emissions (ZBE) que prohibeix la circulació als vehicles sense etiqueta ambiental de la DGT (més contaminants). A partir de l’abril, començaran les sancions als conductors infractors.

A més, l’Ajuntament ha anunciat que pacificarà l’entorn de 200 escoles per reduir-ne la contaminació i fer-les més segures i ha proposat eliminar el pont aeri Barcelona-Madrid i suprimir aquells vols curts que tinguin una alternativa ferroviària, entre altres mesures per a mitigar els efectes del canvi climàtic a Barcelona.

Aquesta declaració arriba vuit mesos després que la fes el govern de la Generalitat, que es va comprometre a complir els objectius de la Llei del canvi climàtic aprovada el 2017.

We also recommend you