Bioinformatics ESCI-UPF

La genòmica del coronavirus

L’evolució del SARS-CoV-2 en temps real

  • 10/03/2020
  • 1 min reading time
Coronavirus dades genòmiques
Filogènesi del SARS-CoV-2. / Foto: Nextstrain

D’on ve el coronavirus?, Com s’escampa?, Per què falla la contenció? Científics de tot el món treballen contrarellotge per entendre aquest virus i trobar-hi una solució. Mentrestant, els governs intenten tranquil·litzar la població alhora que tanquen fronteres i difonen mesures d’higiene per tractar d’evitar el contagi.

Aquest 2020 serà l’any que recordarem per l’efecte del coronavirus SARS-CoV-2 i la malaltia que provoca, la Covid-19. Una epidèmia, avui l’OMS encara no l’ha qualificat de pandèmia, apareguda a la Xina i que s’escampa a molta velocitat per tot el món.

Un article d’Antonio Regalado, editor de Biomedicina a la MIT Technology Review, explica com els investigadors estan rastrejant les característiques genètiques d’aquest virus i la informació està produint un diagrama en arbre que en mostra les mutacions, com el virus s’escampa d’un país a un altre i, detall important, que el virus pot ser introduït en un país diverses vegades.

Transmissió Coronavirus

Transmissió del coronavirus. / Foto: Nextstrain

Per primer cop, les dades recollides es publiquen online, en obert i al moment (es pot veure a Nextstrain), així que el brot del SARS-CoV-2 és el primer en què l’evolució i el contagi són seguits amb tota mena de detall i en temps real.

Una de les particularitats que s’ha observat és que “as a virus spreads, it mutates, developing random changes in single genetic letters in its genome”, de manera que rastrejant el canvis en el genoma del virus és possible traçar-ne l’evolució i entendre quins casos mostren més relació.

El treball dels investigadors posa de manifest on han fallat les mesures de contenció fins al moment, com el virus ha arribat als països afectats per diverses vies i que les dades genètiques poden apuntar quin és el lloc d’origen del brot. Tanmateix, identificar i contenir un cluster no significa aturar la transmissió i, com que encara no s’ha trobat la vacuna per combatre la Covid-19, “the best chance of stopping the virus is through aggressive public health measures, like finding and isolating people who’ve been exposed”.

We also recommend you