ESCI-UPF

“Encara tenim l’oportunitat de curar la COVID-19”

  • 24/02/2020
  • 3 mins reading time
COVID-19
Els ponents de la taula rodona “Coronavirus: la crisi darrera la pandèmia”. D'esquerra a dreta: Manel Ollé, Albert Carreras, Antoni Trilla i Marc Torras. / Foto: Arxiu ESCI-UPF

La setmana passada ESCI-UPF va organitzar una taula rodona per tractar l’epidèmia de coronavirus. Per aportar llum a aquesta qüestió, es va comptar amb tres ponents de l’àmbit sanitari, cultural i dels negocis: el Dr. Antoni Trilla, el Dr. Manel Ollé i l’alumni Marc Torras.

Fa un parell de mesos que l’epidèmia de coronavirus (batejat com a SARS-CoV-2) està en boca de tothom, però la veritat és que encara desperta molts dubtes. No en va, el professor Ollé va comentar que “es parla del virus originat a Wuhan com la primera infodèmia”, una epidèmia que també ha estat informativa per l’impacte que ha tingut a les xarxes socials i per l’extens tractament que se n’ha fet als mitjans (tant d’aquí com de la Xina). Així doncs, la taula rodona va voler desmuntar alguns mites per entendre com s’ha gestionat l’epidèmia i quin efecte està tenint a nivell sanitari, social i econòmic.

Les intervencions del Dr. Trilla, epidemiòleg i Cap del Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic, van ajudar a entendre les particularitats i les amenaces de la COVID-19. Després de deixar clar que la cancel·lació del Mobile World Congress va més enllà dels motius clínics i que el sistema de salut està pensat per protegir-nos, Trilla va explicar quins són els protocols a seguir davant de qualsevol epidèmia: contenció, identificació, diagnòstic, aïllament, tractament i identificació dels contactes.

A més, Trilla va explicar que el virus no es manifesta de manera específica, sinó que té uns símptomes molt semblants a un refredat i que cal esperar als resultats de les proves de diagnosi per determinar si s’és positiu o no a la COVID-19. Malgrat la gravetat de la situació, Trilla va donar una nota d’optimisme dient que creu que “encara tenim l’oportunitat de curar el virus”.

Partint de la seva experiència personal, Marc Torras va explicar com són els wet markets, el possible focus d’origen del SARS-CoV-2. Les escasses condicions higièniques i la poca salubritat fan d’aquest tipus de mercats un excel·lent caldo de cultiu per a tot tipus de virus. El Dr. Trilla també va estar d’acord en què és molt més probable que l’origen del coronavirus sigui el wet market de Wuhan que no pas cap de les teories conspiratives que circulen per les xarxes, i va afirmar que “la natura és el millor bioterrorista que tenim”.

Un dels altres temes que es van debatre a la taula rodona va ser la gran capacitat de mobilització que ha demostrat la Xina davant de l’epidèmia i la manera en què s’està vivint la crisi sanitària, des del punt de vista social i econòmic. El Dr. Ollé va explicar que la falta de transparència i el control de la informació per part del govern xinès van fer que la primera reacció al brot fos molt tímida per tal d’intentar assegurar el control sobre la població. Aquesta mala gestió, com va dir Ollé, ha fet que per primer cop en l’era de Xi Jinping alguns intel·lectuals hagin signat manifestos en favor de la llibertat d’expressió (que no han de ser interpretats com una resposta contestatària al règim).

Ollé també va remarcar la importància que la crisi de la COVID-19 saltés durant les vacances d’Any Nou xinès, una celebració que mou 720 milions de persones i que normalment posa en standby el país. Com va reconèixer Marc Torras, l’economia xinesa sempre s’atura per celebrar la Festa de la Primavera, però amb la paralització que ha provocat el virus, es fa difícil de dir quan es podrà reprendre l’activitat econòmica amb total normalitat.

Torras va dir que els efectes de la guerra comercial ja havien començat a tenir repercussions en l’economia del gegant asiàtic, però que la crisi del coronavirus ha provocat una “situació molt més complexa que afectarà durant molt de temps l’economia xinesa i mundial”. Sobre la capacitat de mobilització i l’obediència amb què la població ha acceptat les directrius del govern de Xi Jinping, Torras va fer broma dient que una situació similar al nostre país es fa gairebé impensable. El professor Ollé va explicar que això es deu al fort sentiment de pertinença i d’autoprotecció col·lectiva que caracteritzen la societat xinesa.

Tots tres ponents van acabar l’acte criticant la xenofòbia que ha desencadenat el coronavirus. El desconeixement sobre la malaltia ha fet que la rumorologia circuli més ràpid que la informació contrastada i ha comportat la discriminació de certes persones només per ser d’un altre lloc d’origen. Com comentava Ollé, aquest tipus de situacions també s’han donat a la Xina, on persones provinents de Wuhan estan rebent un tracte discriminatori per part de la resta de la població.

Com va concloure el Dr. Trilla, hem d’aprendre a conviure amb el risc, perquè “de la mateixa manera que ha aparegut el coronavirus SARS-CoV-2, més endavant en vindran altres”. Així doncs, cal entendre aquesta crisi com un perill, però també com una oportunitat per posar a prova el sistema sanitari i intentar construir una societat oberta i tolerant.

 


Si no vau poder assistir a l’acte, podeu veure totes les intervencions de la taula rodona al canal de Youtube d’ESCI-UPF.

We also recommend you