Marketing

Investigació de mercats: la cara B del màrqueting

Investigació de mercats
Foto: Marta Garro

Marta Garro, estudiant d’últim curs de Negocis i Màrqueting Internacionals, ens explica la seva experiència escollint la branca d’investigació de mercats, una opció molt més analítica i a la vegada imprescindible per poder dissenyar una estratègia.

“Ah, màrqueting, això és publicitat no?”. Ningú es pot imaginar el munt de vegades que després de dir el que estava estudiant m’han respost amb aquesta frase.

I sí, hem d’acceptar que el màrqueting són les estratègies de vendes, el posicionament de marca, les 4P i un munt de conceptes més. Però, com podem implementar una estratègia sense conèixer el mercat?

Des de ben petita m’han agradat molt les ciències i les matemàtiques, tot i que alhora m’han apassionat les arts. Durant el batxillerat vaig dubtar molt sobre quin tipus de grau encaixava més amb mi, però un dia la meva mare em va parlar del GNMI. Després d’anar juntes a una sessió informativa, vaig prendre una decisió que va determinar el meu futur professional.

Recordo que, durant la sessió, en Nacho Dualde va posar molt èmfasi que el que diferenciava el GNMI d’IB a la UPF era que aquí les matemàtiques passen a un segon pla. Tot i que a mi m’apassionen els números, l’àmbit internacional i altres aspectes d’ESCI-UPF com les pràctiques obligatòries em van cridar l’atenció.

Després d’un temps, un cop ja era estudiant d’ESCI-UPF, vaig adonar-me que a ESCI-UPF també hi ha lloc per aquella gent que ens encanten les matemàtiques i les ciències socials, ja que podem orientar el nostre currículum cap a l’estudi de mercats. El perfil d’investigació de mercats inclou moltes assignatures numèriques com Investigació de mercats, Tècniques de previsió o Mètodes quantitatius. I fins i tot, durant l’intercanvi a l’estranger, pots tenir l’oportunitat de cursar més assignatures. En el meu cas, quan vaig estar a Singapur, vaig aprofitar per fer assignatures de caràcter numèric com Introducció a l’Econometria i Mercats, instruments i institucions financeres.

A l’hora d’escollir el lloc on volia fer pràctiques, ho vaig tenir una mica més complicat. Tenia molt clar que volia provar què era estar en una empresa d’investigació de mercats, però el camí va ser complicat. No obstant, amb molt d’esforç i dedicació, vaig aconseguir entrar a Ipsos, una empresa líder en el camp de la investigació que m’oferia tot allò que volia provar. Al principi l’aprenentatge va ser molt gratificant. Vaig aprendre a utilitzar diferents eines per avaluar les posicions de les marques, l’acceptació d’un producte nou al mercat, etc. Vaig tenir l’oportunitat de treballar-hi durant 7 mesos i aprendre al costat de grans professionals. Tanmateix m’era molt difícil compaginar la meva carrera professional a l’empresa amb la carrera acadèmica a la universitat, així que vaig decidir prioritzar els meus estudis. De totes maneres, vaig sortir molt contenta, havent tret el màxim aprenentatge possible.

El meu perfil pot semblar molt més específic que un perfil de negocis. Crec que és perquè no som conscients de l’ampli ventall de possibilitats al que podem accedir els que hem triat especialitzar-nos en investigació i tècniques de mercat: des de treballar en el sector financer fins al sector del retail.

Durant aquest últim curs a la universitat, tots ens preguntem què farem una vegada ens haguem graduat. En el meu cas, ja he participat en un procés de selecció d’una consultoria líder i gràcies al meu perfil analític he pogut aconseguir una plaça en un programa de graduats on els tres propers anys l’empresa em facilitarà continuar amb una formació acadèmica i alhora desenvolupar la meva carrera professional.

Animo a tots aquells que no troben el punt mig entre les ciències i l’art que provin la investigació de mercats. Mentre treballava a Ipsos, vaig assistir a una formació on ens van donar un document amb una frase que recordo molt: “la investigació de mercats és la combinació perfecta entre la ciència i l’art”. Tant de bo hagués llegit aquesta frase quan tenia 18 anys! Ara espero que pugui inspirar a tots aquells que, encara perduts, no sàpiguen quin grau escollir.

We also recommend you