ESCI-UPF

A prop d'ESCI-UPF

El Castell dels Tres Dragons

El Castell dels Tres Dragons
El Castell dels Tres Dragons vist des del Parc de la Ciutadella. / Foto: Flickr (Rafel Miro)

Algun cop, pujant o baixant per l’escala d’ESCI-UPF, us podeu haver preguntat què és l’edifici de grans dimensions que es veu per la finestra i que ocupa una de les cantonades del Parc de la Ciutadella: avui us parlarem del Castell dels Tres Dragons.

Tot i que ja fa temps (anys) que el Castell dels Tres Dragons està en remodelació i les xarxes d’obres que cobreixen la façana només ens deixen veure l’edifici a mitges, heu de saber que en el moment en què es va construir, el Castell dels Tres Dragons era un dels edificis més moderns de la ciutat.

El Castell dels Tres Dragons es va construir el 1888 i, com l’Arc de Triomf, formava part dels edificis que es van aixecar per acollir l’Exposició Universal de Barcelona d’aquell any. És obra de Lluís Domènech i Montaner, un dels pares del modernisme català, i si us hi fixeu, veureu que està fet amb alguns dels materials que més fa servir aquest moviment: el maó, la ceràmica, el vidre i el ferro forjat. Si tenim en compte que l’exposició estava dedicada als avenços tecnològics i científics, us estareu preguntant d’on ve aquest nom de conte de fades. El Castell dels Tres Dragons era una obra de teatre escrita uns anys abans per Serafí Pitarra i, al veure les tres torres de l’edifici (totes amb una forma diferent) algú va decidir batejar l’obra de Domènech i Montaner amb el mateix nom.

L’edifici ha anat canviat de funció al llarg de la seva història. Durant l’Exposició Universal va servir com a cafè-restaurant i, quan es va acabar, va acollir el taller d’arts aplicades que dirigia el propi Domènech i Montaner. Posteriorment va convertir-se en seu de diferents institucions: el museu d’Història, el Conservatori de Música i, finalment, el 1902 es va transformar en el Museu de Ciències Naturals.

El Museu de Ciències Naturals va estar ubicat fins l’any 2010 al Castell dels Tres Dragons. A partir de llavors, la seva col·lecció (que inclou uns tres milions d’espècimens que han sigut recol·lectats i conservats des de fa més de tres segles) es va repartir en diferents seus. A dia d’avui, la seu principal està al Parc del Fòrum, però el Castell dels Tres Dragons continua custodiant la col·lecció de zoologia i concentra bona part de la recerca científica i la gestió del fons de les col·leccions. Properament també custodiarà la col·lecció de geologia, fins ara al Museu Martorell.

El Museu Martorell, que com el Castell dels Tres Dragons està ubicat al Parc de la Ciutadella, va ser el primer museu públic de la ciutat a més de ser el primer edifici de Barcelona construït amb la idea que es convertís en un museu. Fins ara havia acollit la col·lecció de geologia però, igual que l’edifici de Domènech i Montaner, també està immers en un procés de remodelació i transformació de l’espai.

Tant el Castell dels Tres Dragons com el Museu Martorell, actualment estan tancats al públic general i no se sap quan tornaran a obrir les portes.

We also recommend you